Дъждът се усилва, а наводненията се увеличават

0
Валежите са толкова обилни, че сякаш носят библейски потоп насреща ни
Валежите са толкова обилни, че сякаш носят библейски потоп насреща ни

Валежите са толкова обилни, че сякаш носят библейски потоп насреща ни

Валежите в цялата страна са толкова обилни и непрестанни, че сякаш носят библейски потоп насреща ни. Природата е безпощадна и водата вече заля села и градове в цялата страна, като потопи къщи и отнесе пътища, пише Meteo Balkans.

Река Нечинска бара излезе от коритото си и наводнени село Гюргич, област Видин – община Ружинци и област Монтана. Река Матица наводни всичко в село Желява. Плешивска бара отнесе мост в село Плешивец. Бедствено е положението в село Врачеш. Около 100 къщи са засегнати от силните дъждове през изминалите дни във Врачеш. За пореден ден хората се борят с нанесените щети. Около 20 къщи в селото са силно засегнати. Основите на някои къщи са подкопани. Подобно наводнение не се е случвало там от 2005 година, а основна причина е дъждът.

Наводнено е и село Бухово (Софийско), като Буховски канал излезе от коритото си край селото! Очакват се още наводнения в Предбалкана и планинските райони!

Висок е рискът от наводнения и в Ботевград и Пърличево (района на Монтана). Нивото на водата в язовир "Христо Смирненски" е интензивно повишено. Това съобщи директорът на "ГД Пожарна безопасност" и защита на населението Александър Джартов пред БТВ. Язовирът се намира в землището над Габрово и е пред преливане, а синоптиците прогнозират още дъждове. На място са изпратени екипи, там е и кметът на Габрово. Четири къщи са потенциално застрашени. Жителите им са предупредени и са в готовност за евакуация.

"Трябва да се има предвид, че в населените места, в които възникнаха по-тежките наводнения, количествата валежи са изключително големи и за много кратко време - 60-70 литра на кв/м", каза още Джартов.

Откъснат е и пътят за Черно поле откъм Ружинци при втория водосток, съобщи кметът на общината Александър Александров. Улиците край Долни Лом също се превърнаха в реки.

Трети ден военнослужещи от Сухопътни войски оказват помощ за преодоляване последствията от разрушителната водна стихия в Берковица.

Частично бедствено положение бе обявено и в Етрополе, където властите предупредиха водата да не се използва за питейни нужди.

Столицата също не бе подмината и пороите наводниха безброй подземни гаражи, мазета и приземни помещения.

Пресъхналият до скоро ръкав на река Струма едва смогва да поеме поетапно изпусканите води от язовир Студена, което държи на нокти Перник и близките му села, а дъждът продължава да се усилва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари