Държавното дружество "Монтажи" е излязло на загуба и през 2019-та

0
Това се случва въпреки огромната финансова инжекция от 500 млн лева за ремонт на язовири
Това се случва въпреки огромната финансова инжекция от 500 млн лева за ремонт на язовири

Държавното дружество "Монтажи" ЕАД, което получи огромна инжекция от 500 млн. лв. за спешен ремонт на язовири, е излязло на загуба и през 2019 година.

Голяма част от предоставените пари за ремонтите стоят по банкови сметки, а разходите на дружеството са доминирани от разходи на подизпълнители, информира Сега. Реална дейност отново се обещава в следващите две години.

Това става ясно от годишния финансов отчет на фирмата за 2019 г., публикуван на сайта на финансовото министерство. Държавното дружество "Монтажи", в което работят 176 души, получи чек от правителството през 2018 година през Държавната консолидационна компания в размер на 500 млн. лв., за уж спешен ремонт на 400 язовира. От финансовия отчет става ясно, че те ще трябва още да почакат - приключването на строителството се отлага с още две години. 

Изливането на парите не е помогнало на фирмата да излече на печалба, макар загубата да е свита и от дружеството да счита това за съществено подобрение на финансовото състояние. Фирмата отчита за 2019 година загуба от 1,16 млн. лв. при 2,06 млн. загуба за предходната 2018 г. С новият минус общата непокрита загуба на фирмата стига 8,1 млн. лв. 

Финансовият отчет показва колко несъизмерим с обичайния обем от дейност, реализиран от фирмата, е отпусната му сума от ДКК като аванс за ремонт на язовирите, която за 2019 г. възлиза на 461, 8 млн. лв. На този фон дружеството отчита приходи от 25 млн. лв. и разходи от 26 207 лв. Голяма част от разходите са за външни услуги - 21,8 млн. лв., като тук доминират разходите  за услуги на подизпълнители - 12 млн. лв. и застрахователни разходи - 9 млн. лв. Не става ясно за какво точно са ползвани подизпълнители. Като незавършено  строителство фирмата отчита  15,1 млн. лв. , като приключването на строителните дейности се чака в следващите две години. 

От финансовият отчет става ясно, че голяма част от парите за язовирите стоят по сметки на дъщерната фирма на "Монтажи" ЕАД - "Монтажи-София" ЕООД. По нейни сметки към края на годината има  160, 7 млн. лв. Не е ясно каквто точно прави фирмата с тези пари, във финансовия отчет е отбелязано, че тя ще действа като платежен посредник на "Монтажи". По данни от фирмените регистри осигурените лица в дъщерната "Монтажи-София" към месец април са били 3, а според последния наличен отчет на фирмата - за 2016 г., фирмата е била  на  печалба от 19 000 лв. 

Въпреки многото въпросителни  около "Монтажи" ЕАД през годината в дружеството не е извършвана данъчна ревизия, става ясно от отчета. "Монтажи" бе основен изпълнител и при строителството на водопровода за Перник. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари