Държавна опера - Русе ще представи операта „Бохеми“

1

Държавна опера - Русе ще представи на 13 декември 2019 г.,  (петък), операта „Бохеми“ от Джакомо Пучини.

либрето Луиджи Илика и Джузепе Джакоза

Новата постановка на шедьовъра на Пучини е трогателна история за любовта от пръв поглед, за чистосърдечното приятелство, за младежките пориви и по детски наивните мечти, за всеотдайността и за жертвоготовността.

Сюжетът пренася публиката в бохемската мансарда, издигнала се високо над Париж, по-близо до звездите, към които са полетели стремленията и мечтите на няколко приятели – бедни студенти, подвластни на музите на изкуството.

Разказът на красивата приказка ще бъде поднесен чрез режисурата на известния български оперен режисьор Георги Симеонов – страстен почитател и добър познавач на традициите на италианската опера.

Музиката на гениалния майстор на веристичната опера Джакомо Пучини ще оживее с брилянтните умения на оркестъра и хора на Русенската опера.

Диригент - ВИЛИАНА ВЪЛЧЕВА

Режисьор - ГЕОРГИ СИМЕОНОВ

Сценограф - Валентин Токаджиев

Хормайстор – Стелияна Димитрова – Хернани

В ролите:

Мими - Мария Софронова / гост/

Родолфо - Борис Луков

Марсел - Александър Крунев

Мюзета - Селина Хубман /гост/

Колин - Момчил Миланов

Шонар - Добромир Момеков

Беноа - Владимир Маринов

Алсиндор - Стоян Стоянджов

Парпиньол - Иван Пенчев

Хор, балет и оркестър на Държавна опера - Русе

Мария Софронова завършва Театрална режисура в Института за изящни изкуства в Санкт-Петербург през 2013 година и Класическо пеене във Висшето музикалното училище „Н.Римски-Корсаков“ през 2014. В същата година постъпва в Университета за музика и изкуство във Виена.

Младото сопрано има многобройни участия в концертни програми в Русия, Австрия, Германия, Италия и Словакия. Тя блестящо се представя на сцените на престижни концертни зали като Музикферайн-Грац, Старото кметство – Виена, Rittersaal – Люксембург и на Летния фестивал във Виена, както и в програмата на Фестивала на руската класическа музика в Хамбург и на Руския музикален фестивал в Братислава.

Репертоарът на Мария Софронова включва роли в оперни произведения от 20 век, както и ролите на Барбарина и Сузана в „Сватбата на Фигаро“, Донна Елвира в „Дон Жуан“, Луси в „Телефона“ на Джан-Карло Меноти, с които се представя в оперни продукции във Виена и в Санкт-Петербург. Талантливата певица участва и в оперетни и мюзикълни продукции с водещи роли във „Веселата вдовица“, „Графиня Марица“, „Принцесата на цирка“, „Фантомът на операта“ и други.

Селина Хубман е родена през 1994 във Виена и е израснала в китното градче Гумполдскирхен. Там, на седем години, тя започва да пее в детската певческа школа и продължава да се изявява с известния детски хор „Gumpoldskirchner Spatzen“. В продължение на седем години като солист на този ансамбъл, тя участва в гастролите на състава. В Рим тя пее с Хосе Карерас. Първите си уроци по вокално майсторство тя получава от австрийския водещ тенор Андреас Шагер.

Селина Хубман е лауреат на конкурса „Prima La Musica“ и е стипендиант на провинция Долна Австрия по програмата за обучение „Еразъм“ и на Фонда на Зигфрид Лудвиг от Долна Австрия. В международен план сопраното концертира с дуетния си партньор и китарист Леони Ротбухър. Учи пеене при Джон Томассън и флейта с Брита Бауер в Mozarteum - Salzburg. Специализира в Рига при колоратурното сопрано Кристин Гайлите и участва в Оперното студио „Фигаро“ под музикалното ръководство на Вистурс Гайлис. Там тя изпълнява ролята на Енхен в операта на Карл Мария фон Вебер „Вълшебният стрелец“ през май 2018. На следната година участва в Opera Studio-Jerusalem като Барбарина и в Opera Studio-Molise като Марчелина и Барбарина („Сватбата на Фигаро“). Предстоящите проекти на младата певица включват участие в оперни продукции в Израел през март и в Италия през май, когато тя ще дебютира в ролята на Джилда в „Риголето“. 

Младата певица подготвя бъдещите си изяви с шведския пианист Даниел Сарж, който от известно време работи с Анна Нетребко. Също активно участва в майсторските класове на българския тенор Божидар Николов, на Клаудия Виска, Курт Уидмър, Волфганг Холцмайер, Констанце Кнеман, Тони Градсак, Маргреет Хониг и Криста Лудвиг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари