Държавата с най-големи залежи от петрол пред фалит

0
Обезпаричената държава може да изпадне в дефолт до следващата година, когато много от плащанията трябва да бъдат издължени
Обезпаричената държава може да изпадне в дефолт до следващата година, когато много от плащанията трябва да бъдат издължени

Парите на Венецуела свършват бързо. Затова южноамериканската страна започна да продава златните си резерви.

Обезпаричената държава може да изпадне в дефолт до следващата година, когато много от плащанията трябва да бъдат издължени, предава CNN, цитират от Money.bg.

Резервите на Венецуела, по-голяма част от които представлява злато, спаднаха рязко тази година, тъй като страната се нуждае от пари, за да изплаща дълга си и се опитва да поддържа програмите си за социално подпомагане.

Венецуела дължи около 15,8 млрд. долара плащания по дълга, считано от сега до края на 2016 г. Държавата обаче няма достатъчно, за да ги изплати. Тя има само 15,2 млрд. долара резерви в чуждестранна валута - най-ниската сума от 2003 г. насам. Много от тези резерви са в злато. По-малко от 1 млрд. долара всъщност са пари в брой. Страната има и няколко милиарда резерви в Международния валутен фонд.

Венецуелското правителство не обявява точно колко злато има в момента. Към май страната имаше 11,7 млрд. долара резерви в злато, но това количество бързо намаляваше. Малко по-рано - през февруари Венецуела разполагаше със златни резерви от 14 млрд. долара.

Според експерти южноамериканската държава ще трябва да продаде част от резервите си в злато, за да осъществи плащания по дълга.

Венецуела разчита изключително много на петрола, за да движи икономиката си и да погасява дълговете си. При все още ниските цени на суровините обаче страната изкарва малко от продажбите на петрол. Тя няма друг избор, освен да посегне на резервите си от злато.

Това е поредният знак, че въпреки че разполага с най-големите запаси на петрол в света, Венецуела може да се окаже най-лошата икономика на планетата в момента. Валутата ѝ се срина, инфлацията скочи с над 100% и не може да плати за внос на основни продукти. МВФ прогнозира, че венецуелската икономика ще се свие с 10% през тази година.

Междувременно правителството на южноамериканската страна, оглавявано от президента Николас Мадуро, продължава да увеличава публичните разходи, за да повишава пенсиите, да субсидира магазините за хранителни стоки и да осигурява безплатно здравеопазване. Подобни политики обаче са почти невъзможни за изпълнение и поддържане, когато цените на петрола потъват.

Според експертите от тук нататък има два възможни спасителни изхода за Венецуела:

1. Покачване на цените на петрола може да помогне на Венецуела да вкара повече пари в държавната хазна. В краткосрочен план обаче това не изглежда твърде вероятно.

2. Ключовите ѝ съюзници Китай и Русия могат доброволно да изплатят дълговете ѝ. Русия обаче си има собствени икономически проблеми и изглежда малко вероятно да спасява Венецуела, поне според експертите. Китай всъщност даде милиарди на Венецуела миналата година и би могла отново да се притече на помощ.

Обаче разчитането на Китай във време, в което собствената ѝ икономика се забавя, е неустойчиво.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари