Държавата прибра по 100 лева от най-безпомощните

0
Над 15 хиляди души се отказаха от добавките към пенсиите си, ​за да получат асистентска грижа
Над 15 хиляди души се отказаха от добавките към пенсиите си, ​за да получат асистентска грижа

Около 15 000 души с тежки трайни увреждания ще загубят 99.50 лв. добавка към пенсиите си, тъй като държавата ще си прибере парите, които отпуска за чужда помощ, за да плати с тях възнагражденията на личните им асистенти.

Това вече се случи с около 5360 души, сключили до 30 август тристранни договори с общината и личния си асистент. Вместо в техните сметки, тези близо сто лева бяха препратени от АСП към кметовете на общините, доставчик на услугата. Заради личните асистенти се орязва с до 380 лв. и помощта на децата с тежки увреждания, като в повечето парите се връщат обратно в семейството под формата на заплата за родителя, който полага грижи за тях, пише вестник СЕГА.

Покрай трансформирането на плащанията за чужда помощ част от пенсионерите получиха от НОИ пенсиите си със закъснение, включително и тези, които не са заявили намерение да се възползват от асистентска подкрепа по новия механизъм. Парите, които възрастните инвалиди губят, са в размер на 75% от социалната пенсия за старост, или 99.50 лв. към момента. Те се отпускат съгласно Кодекса за социално осигуряване. Законът не поставя условие получателят да не участва в други програми за асистент. За да избегнат теча на пари от мизерните си пенсии, 7043 лица с право на чужда помощ са предпочели да ползват услугата личен асистент по стария механизъм. Програмите с държавно финансиране, които бяха удължени и ще работят до края на тази година, дават право на безплатен асистент на хората с тежки увреждания, които не могат да се справят сами с ежедневието, без да ги лишават от добавката за чужда помощ. Какво ще се случи с тези над 7 хиляди души обаче не е ясно, ако програмата с държавно финансиране не продължи и след 1 януари 2020 г. 

По новия закон за личната помощ държавата не предоставя даром асистентската услуга. Всеки човек с увреждане трябва да избира дали да се прости с добавката, която получава към пенсията си за чужда помощ, или да се откаже от жизнено важната за него подкрепа в бита. Пред тази дилема са изправени около 77 хиляди души с процент на увреждане над 90 и над 90 на сто и право на чужда помощ, на които НОИ изплаща допълващите суми към пенсиите. Тези, които изберат правото си на личен асистент по новия механизъм, дават изричното си съгласие НОИ  да превежда добавката им от близо сто лева в сметките на АСП, която от своя страна ги изпраща към общините след сключен договор с личния асистент.

За да не се лишат от парите, с които могат да си купят храна и лекарства, въпреки своята безпомощност, хората масово се отказват от правото си на личен асистент по новия закон и се оправят с помощта на близки, кой както може. Особено тези, които са получили индивидуална оценка, даваща им право на асистентска помощ под 100 часа в месеца. Защото законът не прави разлика между два и осем часа на ден предоставена услуга и отнема по сто лева от всички. Останалите избират за свой помощник човек от роднинския си кръг. Справка от АСП за в. "Сега" сочи, че от 5360 сключени до края на август тристранни договори, 4323 са между човек с увреждане и близък роднина. Така изтеклите пари от добавката на човека с увреждане се връщат обратно в домакинството при ставка 3.37 лв. на час за асистентския труд за 2019 г. В семействата с деца с увреждане пък влизат малко повече от отнетите 380 лева, тъй като минималната заплата на родителите, поели грижа за децата си, се облага с данъци и осигуровки. Те би трябвало да получават след промяната чисто 434 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

В София се будят с чай от лайка, а във Варна с лай от чайка!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари