Държавата може да въведе таван на търговските надценки

0
Това каза икономистът Румен Гълъбинов
Това каза икономистът Румен Гълъбинов Снимка: bTV

Това каза икономистът Румен Гълъбинов

Държавата може да въведе пределни търговски надценки. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV икономистът Румен Гълъбинов. По думите му при внос на хранителни продукти, особено от ЕС, има много по-прозрачна верига.

Проблемът е, когато внасяме хранителни продукти от неевропейски държави и когато имаме вътрешна доставка на храни в самата България. Вътрешният ни пазар е по-непрозрачен като търговия на храните стоки, отколкото от ЕС“, каза той.

Според него е добре да се направи мониторинг на пазарите, особено на хранителни стоки – не само на едро, но и на дребно.

Една голяма част от храните продукти, които ежедневно употребяваме, са от внос, да се проследи какъв е вносът, колко е декларирано като цени и стойности, след това в търговия на едро и после на дребно. Там, където има осезателна разлика, която не може да бъде обяснена по икономически или финансови причини, да се търси търговска злоупотреба“, отбеляза финансистът.

Според него е добре да се въведе пределна търговска надценка:

Тоест цените продължават да са с различни нива, но търговската верига не може да продава с повече от 10 – 15% надценка хранителни стоки. Ако се променят цените на едро или от внос, тогава дори и начислена тази пределна надценка, цената пак ще расте

Това, което се направи сега, ще има дисциплиниращ ефект и от следващата седмица ще започнат по-осезателни промоции в магазините. Като се провери цялата верига на доставки, ще се поизсветли като цяло търговията на хранителни стоки и ще има по-големи постъпления от ДДС“.

Румен Гълъбинов каза, че статистическите данни инфлацията за декември и януари е на едно и също ниво, има забавяне на инфлацията и има надежда, че тя ще намалее през 2023 г.

В малката потребителската кошница, където са основните хранителните продукти, е скъпо. Лекарствата също са относително скъпи за българите. Едното е административната част – проверки, контрол, надзор – където е нужна санкция. Другото е финансово-икономическа част – откога говорим за ДДС на храните. В повечето държави от ЕС ставката върху храните е между 4 и 5%. Нека да намалим ДДС-то на всички храни, не само на хляба. Ако намалее ДДС-то два пъти, тогава няма основание за вдигане на цените“, допълни Румен Гълъбинов.

В Белгия ДДС-то на хранителните стоки за хората е по-ниско, както и за техните домашни любимци. Но за лекарствата е същият проблем. Винаги цените и дефицитите вървят заедно. Лекарствата също имат осезаемо по-ниско ДДС във всички страни от ЕС“, допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Ммм
    Дано да стане
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари