Даниел Лорер: Ще подкрепим индустриалните зони с реални инвеститори

0
Министърът на иновациите и растежа присъства на конференция на тема „Иновации и растеж: Русе“
Министърът на иновациите и растежа присъства на конференция на тема „Иновации и растеж: Русе“ Видео: Русе Медиа

Министърът сподели, че е изключително очарован от срещата си вчера в Русенския университет

Едно от важните послания към бизнеса, което имаме, е, че предстоящите инвестиции в индустриални зони ще се случват не там, където държавата реши, че трябва да има индустриална зона, а там, където операторът на зоната може да демонстрира реален инвеститорски интерес“, заяви в Русе министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Той присъства на конференция на тема „Иновации и растеж: Русе“, организирана от Русенската търговско-индустриална камара в библиотеката, предава Русе Медиа.

Даниел Лорер подчерта, че ако операторът на Русенската индустриална зона например иска да получи финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, той ще трябва да покаже пред държавата, че наистина предприятия са заинтересовани да дойдат в Русе. Това е критерият за подпомагане на проекти – държавата поема изграждането на довеждащата инфраструктура до избрания терен, ако операторът му може да се аргументира защо това е необходимо.

Министърът имаше среща с кмета Пенчо Милков, на която са обсъдили важните теми за Русе – летището, индустриалните зони, речния транспорт. „Аз бях изключително доволен да чуя това, за което ние говорим много често – местната администрация трябва да бъде проводник на бизнеса, а не спирачка, никой бизнес не трябва да бъде ощетен и да му се търси сметка защо нещо се случва или не. С кмета бяхме съвършено на една вълна какво трябва да се случи“, каза Лорер.

Той сподели, че е изключително очарован от срещата си вчера в Русенския университет. „Този кампус е много впечатляващ, ръководството работи изключително активно за повишаване дейността на университета и аз вярвам, че, работейки заедно с Министерството на иновациите и растежа, ние можем да направим много повече, за да могат студентите там да създават и нови стартъпи, и нови идеи, и Русенският университет да се прослави още повече“, заяви министърът.

По време на конференцията Министерството на иновациите и растежа представи пред русенския бизнес инициативите за подпомагане на икономиката в настоящия момент. „В настоящия момент Планът за възстановяване и устойчивост вече започна, имаме и програмата REACT-EU за енергийна ефективност преди това, имаме и редица инструменти от ББР и Фонд на фондовете. Имаме 140 млн. за енергийна ефективност по REACT-EU, технологична модернизация 260 млн., които предстоят по Плана за възстановяване и устойчивост през лятото, плановете ни за инвестиции в индустриалните зони – знаем, че в Русе предстоят такива, с радост ще ги подпомогнем. Там има много агресивни срокове как тези пари трябва да влязат в икономиката. Програмите по ББР за финансиране на различни видове предприятия – било то туризъм, било то енергийна ефективност, било то сметки за ток. И Фондът на фондовете с неговите дялови фондове“, коментира още министър Лорер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    '\[]
    Този на снимката е чужденец, дошъл в България за малко, за да продаде още нещо държавно на "инвеститори"! Защо са ви инвеститори, младежо, това трябва да се направи от и чрез държавата, а всяка печалба да иде в БЮДЖЕТА, а оттам и увеличаване на всякакви минимални и средни заплати и ЗАМРАЗЯВАНЕ на депутатски, премиерси, президентски заплати и ликвидиране на бонусите ви! Българските граждани искат повече държава и ликвидация на чужди инвеститори, чужденецо!
  • 1
    4
    Да бе
    Поредните червени лъжи като за летището и за какво ли не още неща. Само и само да сме велики, а простаци и манипулирани да гласуват за сбирщината от ПП - Продължаваме Пунтирането.
  • 2
    3
    Недялко
    От кмета и областния нищо не става. Буферната зона за която се бяха договорили бившия областен управител и бившия директор на Свободна зона е мисия невъзможна за Русе с днешните овластени аборигени.
  • 12
    2
    Драги, минисре,
    За да дойде инвеститорът в Русе, е нужно все пак да може физически да сигне до града. Вие не предвиждате строеж на свестен път, т.е. на инвеститора му остава удоволствието от приключението по " отсечката на смъртта". Следователно отново слушаме нелепи и лъжовни обещания!
  • -8
    1
    Eliyana
    Здравейте, аз съм финансист, който предлага съдействие при заемане на пари между физически лица в краткосрочен и дългосрочен план, вариращи от 5 000 до 5 000 000 лв. за 48 часа при лихва от 2% годишно. Офертата е валидна и се приема само в Люксембург. За връзка: [email protected]
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари