Данък от минимум 500 лева на внесен автомобил втора ръка?

1
За идеята говори транспортният министър
За идеята говори транспортният министър Снимка: БТА / архив

За идеята говори транспортният министър

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков обяви пред БНТ във връзка с техническото състояние на българския автомобилен парк и свързаното с него замърсяване на въздуха, че над 350 000 автомобила са били внесени в страната за 2022 г. и България е страната в Европа, която има най-голям внос на автомобили втора употреба.

"Ако обложим този внос на бройка автомобил да речем с минимум 500 лева, ето ти един инструмент, един фонд, който може да бъде използван за дотиране, за подпомагане на обществото и на хората, които искат да си купят електрически автомобили", смята той, уточнявайки, че той е предложил идеята за облагането с поне 500 лв. на българските автомобилни асоциации.

На въпрос дали тази такса ще се плаща от "бедния", който се предполага, че си купува кола втора употреба, Гвоздейков посочи, че таксата няма да се плаща от "бедния", а от вносителите на втората ръка коли, а вече те как ще си калкулират цената на стоката, си е тяхна работа, отбеляза транспортният министър, предаде "Дневник".

В отговор на въпрос дали автомобилния парк в България се електрифицира "ударно", Гвоздейков коментира, че "ударно" е силна дума, но се осъществява съвсем нормален преход към новата еволюция в технологиите и в автомобилостроенето.

"Ние като общество трябва да осъзнаем, че другите държави напредват доста сериозно в този процес и ние трябва да полагаме максимално усилия да стимулираме обществото, за да облекчаваме условията България да преминава към екологичен автомобилен транспорт", подчерта министърът на транспорта.

"В крайна сметка ние трябва да се замислим какъв въздух искаме да дишаме, в каква среда трябва да живеем, защото ако се върнем на ситуацията с бедствието от миналата седмица с падналите дървета, бедствието се случи, защото дотогава нямаше паднала слана и листата по дърветата нямаше как да опадат. Анализите, които правят климатолозите, и това глобално затопляне, става с помощта на хората и на никой друг. И мерките, които трябва да предприемем оттук нататък, не е просто да са на гърба на бедните, а на гърба на това в какъв свят оттук нататък искаме да живеем и това как трябва да съхраняваме природата", подчерта Гвоздейков.

Навреме и добре се справили екипите с разчистването

Според него екипите са се справили навреме и сравнително добре с разчистването след падналия сняг и причинените от него множество блокирания и аварии по жп трасета.

"Ситуацията наистина беше много сложна, обилният мокър сняг и изключително тежък, допълнително и листата по дърветата нанесоха доста сериозни поражения, които паднаха по контактната мрежа и затрупвания на жп трасетата", каза още транспортният министър и отново подчерта, че причината за бедствието миналата седмица е бил изключително тежкия сняг.

Даде пример с Германия, където Мюнхен и провинция Бавария също са блокирани в момента заради снежни бури. "Въпросът е, че ние като общество и шофьорска гилдия трябва да сме малко по-дисциплинирани и по-съобразителни и да си даваме ясна сметка, че трябва да бъдем отговорни към процеса и даваме възможност на хората, които са ангажирани, да си свършат работата както трябва", разкритикува той безотговорните и неумелите шофьори, които след като закъсат, обвиняват за това властта.

За медицинските хеликоптери

По отношение на медицинските хеликоптери повтори, че от Министерството на транспорта полагат усилия те да са с два повече и от шест да станат осем. Обясни, че в договора с италианския производител на шестте машини хеликоптерите "Леонардо" имало опция, според която могат да бъдат добавени още две машини.

"При разговори с министъра на финансите и министъра на здравеопазването сме получили уверението, че ще бъдат осигурени средства, за да може да се осигури авансово плащане за още два хеликоптера. Полагаме усилия да бъдат с два повече - осем", каза той.

Гвоздейков потвърди, че първият от хеликоптерите вече е произведен, свален е от поточната линия и му се извършват тестове. По думите на министъра в средата на декември за Италия ще замине българска приемателна комисия, а първият хеликоптер ще лети до България на 15 януари. Вторият хеликоптер се очаква през юни.

За модернизацията на жп транспорта

По темата за модернизацията на жп транспорта в страната министърът отново увери, че няма риск от загуба на средства по Плана за възстановяване и устойчивост, предназначени за купуването на нови влакове, като в момента текат обществените поръчки за това и няма рискове от забавяне на процедурите и загуба на средства от плана. В срок от 33 месеца след подписването на договорите България трябва да придобие нов подвижен състав. Полагат се усилия да се надгради и железопътната инфраструктура, каза още министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    3
    Гъми Беър
    Жив и здрав да си ни министре. Поне 500 цирея да ти излязат отзад. А бе откъде ги намирате тези министри? Този продукт на отрицателната селекция ли е на посолствоТО?
  • 23
    2
    Е де 500 ...
    Малко е.По 50 000 най добре.Време е за данък прозорец и светлина под слънцето.Топломер е нужен слънчев.Нали грее и топли.Да начислява единици.Всеки на задника с топломер.Всеки на кура с водомер.И всеки в кенефа с лаймомер.На всичко да има и ДДС.
  • 24
    1
    Калоян
    Еееее педерастия до край. А данък че дишаме.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари