Данаил Ковачев: Магистралата Русе - Велико Търново ще постави край на дисбаланса между Северна и Южна България

9
Областният управител на Русе ще участва в първата копка на магистралата днес
Областният управител на Русе ще участва в първата копка на магистралата днес

Областният управител на Русе ще участва в първата копка на магистралата днес

Днес започва изграждането на автомагистралата между Русе и Велико Търново. В 12:00 часа в близост до път II-54 Бяла – Ценово, на около 1,5 км след ж. п. прелеза на Гара Бяла, пътувайки от Бяла към Ценово, ще бъде направена символична първа копка на обекта. На нея ще присъстват министър-председателят академик Николай Денков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, както и заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова.

Сред гостите на церемонията ще бъде и областният управител на Русе Данаил Ковачев, заместникът му Георги Георгиев, както и редица други представители на местната и държавна власт от областите Русе и Велико Търново.

Дългоочакваната магистрала между Русе и Велико Търново най-после ще даде шанс за реално икономическо развитие на региона и цяла Североизточна България. Вярвам, че това е само началото на процеса, който ще постави край на дисбаланса между Северна и Южна България, а също така ще даде и възможност за по-засилени транспортни връзки с Европа“, коментира областният управител на Русе Данаил Ковачев.

Според него това е ключов проект, благодарение на който държавата ще изпълни една от най-важните си мисии, а именно осигуряването на безопасно и бързо придвижване на хора и стоки. „Убеден съм, че произшествията по този път ще бъдат сведени до минимум и хората няма да се притесняват да пътуват. Започването на строежа на магистралата превръща този ден в запомнящ се, след който всички жители на Русенско разчитат да спестят време и проблеми при придвижването си в страната и Европа“, допълни още Ковачев.

Според него реализирането на магистралата ще превърне Русе в един от най-значимите транспортни и промишлени центрове в Европа.

Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. Изграждането ѝ ще започне в 7,9-километрова отсечка /от км 61+140 до км 69+040/, която е в землището на община Ценово, област Русе. За нея има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето.

Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи /инженеринг/ на участък 2 Обхода на Бяла, с дължина 35,4 км, на който ще бъде направена първата копка, е ДЗЗД „АМ РУСЕ ТЪРНОВО“. Стойността на договора е 660 425 563,84 лв. без ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „ЛИДЕР КОНСУЛТ“. Стойността на договора е 10 823 936,25 лв. без ДДС.

Проектът за изграждането на лот 1 и 2 от АМ „Русе - Велико Търново“ - от Русе до Бяла /от 0+400 до км 40+640/ и за Обхода на Бяла /от км 40+640 до км 76+040/, е включен в програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027.

Автомагистралата „Русе - Велико Търново“ ще започва от Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока проход „Шипка“ и Прохода на Републиката. Трасето е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може гражданите от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    11
    АМ "Дунав" някога ...
    Обхода на Бяла /от км 40+640 до км 76+040/ е много глупава идея, защото ще го ползват само онези в посока Свищов. Всички пътуващи за Русе и Гюргево - Букурещ пак ще си карат по прекия стар път Бяла - Русе, тъй като е по-изгодно и финансово.
  • 5
    10
    Русе Русе
    КОГААААА
  • 5
    9
    До Тттттх
    След 100 години ще я видим и платим на чертеж както Ф-16 блок 70.Само че ще се окаже че парите са исвоени в периода 2015/2024 години и няма да имат с какво да платят.Изкуственият интелект ще започне разследване.Само само че Русенски съд ще го прекрати поради изтекла 20 - десет годишна давност.Все пак са 100 години ,а и дейците ще бъдат починали освен ако няма някой дълголетник като Хенри Кисинджър.Архива ще е изгубен безвъзвратно и издаден на вторични от общински плъхове и съсли.
  • 11
    8
    Alèx
    Нормалните държави пра вят пътища през ЛЯТОТО, а ние???
  • 11
    7
    До полагащите минуси
    Пътят е на всички.Червени,сини,промени,царисти,седерасти,герберасти,всички ще минават по него.Няма мърдане.Проблема трябва да бъде разрешен.Нали по него си ходят по селата и вилите местни политици и носят "отчети административни" до София.Те и подопечените им "бизнесмени".? Въпросът трябва да бъде решен веднъш за винаги кардинало и със високо качество,а с придължение на ремонт на ремонта на ремонтите.Широк път с дебел слой скален материал и дебел асфалт с действащи дренажи и отводнителна система.Мантинели,котешки очи,маркировка и супер техн.контрол без изключение за български и чужди граждани.Подръжка непрестанна.И така по бързо ще стигат и рушветите до София Град.Всички ше спят спокойно.И добрите и лошите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари