Дана Спинант: Българският език е сред най-използваните за фалшиви новини, свързани с Кремъл

2
Научихме, че във войната има два фронта - единият е бойният, другият е информационният, каза зам.-директорът на говорителите на ЕК
Научихме, че във войната има два фронта - единият е бойният, другият е информационният, каза зам.-директорът на говорителите на ЕК Снимка: bTV / стоп кадър

Научихме, че във войната има два фронта - единият е бойният, другият е информационният, каза зам.-директорът на говорителите на ЕК

Инвазията в Украйна, може да бъде погледната и от фронта, на който се води информационната битка. За пропагандата, фалшивите новини и как българският език се оказа сред най-използваните в тях - отговорите от един от ключовите хора, които определят посланията на Европа - зам.-директорът на говорителите на Европейската комисия Дана Спинант, разказва bTV.

Дана Спинант обикновено е непосредствено до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Често точно тя формулира какво, кога и как да каже Европа.

- Какво научи Европа в областта на комуникациите за тази една година на война в Украйна?

- Научихме, че има два фронта. Единият е бойният. Има обаче и втори фронт, и това е информационният. Армията на Кремъл се бори на този фронт, за който се подготвя отдавна. Целта ѝ е да защити тезите си, да измисли причини, поради които Путин реши да нападне една суверена държава. Другата ѝ цел обаче е да измисля лъжи за Европейския съюз.

- Казвате, че Русия се готви от десетки години. А Европа беше ли готова? Всички ние, европейците, бяхме ли готови да се изправим срещу пропагандата?

- Виждахме градацията на руската пропагандна машина. През 2015 година създадохме специално информационно звено, ориентирано към Изтока, в частност към Русия. Неговата работа е да анализира как точно работи тази нова машина, която Путин изграждаше, и как да ѝ се противодейства с политическа комуникация от наша страна. Неговата работа е да даде средства на европейските граждани да различават дезинформацията, токсичната лъжа на Кремъл и да правят разлика с истинската информация.

- Дана, в този момент можете да се обърнете към българските граждани. Как ще ги посъветвате да различават фалшивите новини?

- Трябва да се различават машините, бълващи лъжи. Те работят основно в социалните медии. В тези мрежи често има милиони фалшиви профили, които разпространяват едни и същи съобщения на всякакви езици. Много често на български. В България наблюдаваме често как такива профили разпространяват ежедневно посланията на Кремъл. Българският език се използва все повече за разпространение на лъжи от източници, близки до Кремъл.

- Какво научихте лично Вие за тази една година война, наблюдавайки двете коренно различни форми на комуникация – от Москва и от Киев?

- Президентът Зеленски и неговият екип станаха световноизвестни и заради начина, по който комуникират и който е много ефикасен. За мен комуникацията от Киев успява заради вложените емоция и сила. Но те имат съдбовна причина – трябва да освободят страната си.

- Чух президентът Зеленски да казва в Брюксел: няма нищо емоционално в присъствието ми тук, всичко е само прагматизъм. Това добра и ефикасна комуникация ли е?

- Ето пример за емоционална комуникация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Наглост
    Европа директно ви казва - не мислете, само слушайте и всичко е ОК....
  • 11
    3
    Spermaman
    Мдаа, циганския коптор в гейропата, е много важен за руската пропаганда. Има няма 5 милиона човека, от които 1 милион не могат да четат български(а само турски), и още 1 милион не могат да четат изобщо. Тая спинозната дана, да ходи да я шиба дана интернешанъл!
  • 11
    2
    Гошо куче лошо
    Газ на цензурата. Питат я какво е научила като е наблюдавала Москва и Киев ... тя отговори само за Киев. Българите много си позволяват да искат и гледната точка на Москва. Данчето е дошла да раздава шамари и да приложи единствената гледна точка.
  • -6
    1
    Ванка с танка
    Гледай сега какво става с руските шматки,един двама идиота си сменят Ника и повтарят руския канал 1 .Смях
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари