Д-р Зухра Павлова: Редовната консумация на мед може да увреди черния дроб

0
Заблудата, че медът е полезен за диабетиците може да доведе до кома, предупреждава специалистът
Заблудата, че медът е полезен за диабетиците може да доведе до кома, предупреждава специалистът

Заблудата, че медът е полезен за диабетиците може да доведе до кома, предупреждава специалистът

През зимата консумацията се увеличава, тъй като се счита за полезен продукт за лечение и профилактика на сезонни инфекции. Но този продукт е много калоричен, освен това е наситен с фруктоза и може да навреди на здравето, ако се яде постоянно.

Мнозина вероятно вече предполагат, че става въпрос за отключване на диабет. Но в случая става въпрос за друго заболяване.

Според руския ендокринолог д-р Зухра Павлова редовната консумация на мед може да увреди черния дроб поради излишъка от фруктоза.

Д-р Павлова обяснява, че тъй като е богат източник на фруктоза, медът променя чувствителността на клетките към хормона на ситостта лептин. В резултат на което се развива неудържим апетит. Това може да допринесе за появата на наднормено тегло, мазнини, включително в черния дроб.

Излишъкът от фруктоза (медът се състои главно от нея) води до мастна дегенерация на черния дроб“, споделя ендокринологът, предаде Actualno.

Освен това д-р Павлова счита, че медът, който днес се продава в магазините, рядко е с високо качество и може да съдържа следи от пестициди.

Лекарят коментира и способността на меда да вреди на хората с диабет. Специалистът подчертава, че пчелният продукт не трябва да се счита за полезен при това заболяване.

Това е много опасна заблуда, която може да доведе до кома“, казва д-р Зухра Павлова.

Обобщавайки, лекарят допълва, че трябва да консумирате мед само с доказано добро качество и не като деликатес, а като лек, като приемате не повече от чаена лъжичка дневно.

*Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене, както и на консултацията със специалист!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари