Д-р Цветеслава Гълъбова: Абсолютно безумство е идеята за изолаторите в училищата

1
Това е сериозен шамар върху психиката на детето, заяви психиатърът
Това е сериозен шамар върху психиката на детето, заяви психиатърът Снимка: Дарик радио

Идеята за изолационни кабини в училищата за ученици със съмнение за коронавирус е абсолютно безумство и сериозен шамар върху психиката на детето.

Това обяви пред Дарик директорът на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски” д-р Цветеслава Гълъбова, с допълнението, че категорично застава зад присъствената форма на обучение, тъй като дистанционното обучение е кауза пердута.

Според психиатъра е неизбежно карантината през пролетта да не остави следа върху настоящото ни ежедневие. Поради драматично променения ни начин на живот хората са по-унили, стресирани, някои и с усещане за ограничена комуникация заради маските, които носят, категорична е д-р Гълъбова. Според нея непряка връзка и между карантината и настоящите протести по площадите.

С уточнението, че не приема агресията, д-р Гълъбова посочи, че това не са протести на празните стомаси, а протести за морални ценности, в битка за отстояване на лично и национално достойнство.

„Постоянно ни се повтаряше, че при децата протича по-леко, а сега изведнъж – дистанционно обучение, изолационни стаи... Това, ако се въведе, ще го приема като много сериозен шамар по психиката на детето. Защото да изолираш едно дете, особено ако е малко, в неговата глава веднага се поражда чувство на вина, че някъде е сбъркало. За него това е наказание. То няма да може да разбере, че го пазиш. Не знам в чии глави се раждат тези безумни идеи, но са явно глави на хора, които не мислят. Поне като не знаят, да се консултират. Изведнъж се хвърлят някакви пари, правят се ремонти, кабинети, будки за охрани – ми това не звучи сериозно.”

Психиатърът коментира и косвената връзка между карантината и настоящите протести.

Връзка има във всичко, защото човекът като биологично и социално същество и обществото – те са цялостни. Разбира се, несериозно би било да кажа, че тази ситуация е резултат от пандемията. Не е. Но безспорно начинът, по който се управляваше кризата, нещата, до които се достигна, икономическото положение, безработицата – всичко това се натрупва и естествено дава отражение върху обществено-икономическата ситуация, която е в момента. Аз не приемам агресията, но в крайна сметка на протест емоциите могат да ескалират, защото хората не са излезли да поздравят някого, а да протестират срещу някого. И това не е протест на празните стомаси, това е протест за морални ценности, битка за отстояване на достойнство – лично и национално,” категорична е д-р Цветеслава Гълъбова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари