Д-р Павлина Андреева обясни защо не бива да се дава антибиотик на деца с КОВИД-19

0
"Няма научни доказателства за  ефект на десетките рекламирани средства за лечение, не тъпчете детето с прехвалените добавки, само го затруднявате", съветва лекарката
"Няма научни доказателства за ефект на десетките рекламирани средства за лечение, не тъпчете детето с прехвалените добавки, само го затруднявате", съветва лекарката

Отмина времето, когато COVID-19 засягаше предимно възрастни и болни хора. Днес децата също боледуват, за щастие много по-леко

Нещо повече, родители от любопитство правят тестове за антитела и установяват, че децата им са имали среща с вируса дори без признаци на заболяване, което ги прави и разпространители на вируса, пише д-р Павлина Андреева в Edna.bg. Ето още от нейните съвети

С въвеждането на тестове за учениците този процес вече се контролира в известна степен.

Как протича заболяването при децата и за какво да внимаваме?

Първите признаци се наблюдават след 1-14 дни, но най-често 3-7 дни след контакт с вируса. Те по нищо не се различават от другите вирусни заболявания или т.нар. настинки: кашлица, болки в гърлото, температура са най-честите оплаквания. Болестта може да протече и с болки в мускулите, главоболие, диария, гадене, хрема, загуба на вкус и обоняние, много рядко обрив. Децата се справят много добре с вируса, но сме нащрек когато има съпътстващи сърдечносъдови заболявания, аномалии на дихателната система, лечение с имуносупресори, тежко недохранване и други хронични заболявания.

Какво да правим, когато детето се разболее?

Свържете се с лекаря на детето, той ще го прегледа и при нужда ще назначи тест за COVID-19. При положителен тест изолирайте болното в отделна стая, за да не заразява околните. Проветрявайте често, дезинфекцирайте ежедневно общите помещения, мийте ръцете, носете маски когато влизате в стаята на болното дете. Необходими са много течности, витамин D и симптоматично лечение – капки за нос, таблетки и спрейове при болки в гърлото, лекарства против висока температура, диета при разстройство и т. н.

Трябва дебело да се подчертае, че няма научни доказателства за  ефект на десетките рекламирани средства за лечение, не тъпчете детето с прехвалените добавки, само го затруднявате. А колкото до антибиотиците, още от времето на тяхното откриване се знае, че те НЕ действат на вирусите! Антибиотици се включват само при бактериални усложнения, които могат да настъпят след пет-седем дни. В повечето случаи това не се налага при децата.

Изследванията на кръвна картина не са специфични, особено в началото. Те служат за ориентир дали има бактериална инфекция в определен период и дали да се започне лечение с антибиотик. Рентгеновата снимка показва наличие на пневмония и нейната тежест, в първите дни тя е безпредметна.

За какво да внимаваме при болното дете?

Висока температура повече от 5 дни, учестено дишане в спокойно състояние и без температура повече от 50 вдишвания на минута при кърмачета, повече от 40 до 5-годишна възраст и повече от 30 над 5-годишна възраст. Притеснителна е и изключителната отпадналост и апатия, сънливост, упорита суха кашлица нарушаваща съня на детето.

Пулсовият оксиметър е добро решение за оценка на състоянието на болното дете, той показва насищането на кръвта с кислород /сатурация/, нормата е 94-99. При спадане на сатурацията и при изброените признаци за влошаване потърсете лекар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари