Д-р Нурфет Алиоски: Зачестиха случаите на инсулти при по-млади хора след Covid-19

1
Затова препоръчвам личният им лекар на тези пациенти да ги следи отблизо, като обърне внимание на кръвосъсирването, заяви лекарят
Затова препоръчвам личният им лекар на тези пациенти да ги следи отблизо, като обърне внимание на кръвосъсирването, заяви лекарят Снимка: Ани Петрова / БНР

Затова препоръчвам личният им лекар на тези пациенти да ги следи отблизо, като обърне внимание на кръвосъсирването, заяви лекарят

Моите наблюдения са, че тази година процентът на инсултите е доста по-голям и то при младите хора“, посочи пред БНР д-р Нурфет Алиоски, началник Отделение по ендоваскуларна неврохирургия в болница „Света Анна“ в столицата.

Те са се проявили по време на Covid-19 или седмица след преболедуването. Затова препоръчвам личният им лекар на тези пациенти да ги следи отблизо, като обърне внимание на кръвосъсирването.", допълва той.

В столицата започна Балкански ендоваскуларен конгрес, организиран за шести пореден път от Българското дружество по ендоваскуларна терапия със съпредседатели проф. Иво Петров, проф. Васил Червенков и доц. Васил Велчев.

На едно място се събират изтъкнати експерти от 5 континента от над 15 страни - включително България, Сърбия, Македония, Румъния, Словения, Турция, Гърция, Молдова и други.

Основните теми и дискусии на конгреса са посветени на сърдечно-съдовите заболявания – процедури които засягат каротидни стенози, аневризми на мозъка и исхемичен инсулт – тоест цялата палитра съдови заболявания, които биха могли да бъдат оперирани или чрез ендуваскуларните методи. При тези заболявания у нас основните проблеми идват от опитите на пациентите да се самолекуват.

България я има на картата за лечение на тези заболявания, но в Европа центровете за лечение на съдовите заболявания са много повече. У нас те са разположени предимно в столицата", каза още д-р Алиоски.

"Затова и смятам, че тази статистика от 50 хиляди души годишно с инсулт у нас е занижена, защото всъщност по-голям брой хора получават инсулти, но нямат достъп до специализирани центрове. В София и Варна са центровете у нас – това е напълно недостатъчно за равен достъп на хората и в тази посока трябва да се помисби.

А модерното лечението на мозъчно съдовите заболявания с различни инструменти е дисциплина, която в световен мащаб последните 10 години търпи най-бързо развитие. Може да се каже, че всеки месец има новост в тази област", заяви д-р Нурфет Алиоски.

Още по темата в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук