Д-р Константинов: Парите в здравеопазването у нас са три пъти по-малко от Европа

0
Десетилетия са нужни, за да достигнем европейско ниво, заяви бившият министър на здравеопазване
Десетилетия са нужни, за да достигнем европейско ниво, заяви бившият министър на здравеопазване Видео: БНТ

Последните 10 години темпът на ръста на парите в здравеопазването в България е около 5.3%. Ние сме на второ място след Румъния в Европа по ръст на парите в здравеопазване. Но парите, които даваме на човек в България са около три пъти по-ниски, отколкото средното за Европа.

Това каза в Сутрешния блок на БНТ д-р Стефан Константинов, изпълнителен директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология, бивш министър на здравеопазването.

По думите му ръстът трябва продължи не в следващите години, а в следващите десетилетия, за да достигнем европейско ниво.

Следващата година в УСБАЛО ще бъдат увеличени основните заплати на най-ниско заплатените категории труд. В тази група попадат най-вече медицинските сестри, лаборантите, лекарите специализанти, заяви още д-р Константинов.

Той каза още, че когато е станал директор на болницата тя е имала 8 млн. просрочени задължения, които в рамките на две години и нещо са били стопени без да спират инвестициите в болницата, без да спира и увеличението на доходите на персонала.

Благодарение на инвестиции от министерството е завършена нова клиника по медицинска онкология, която обаче според д-р Константинов не се дължи на помощи от държавата, а на прагматизъм от страна на болницата.

д-р Стефан Константинов: "Както са важни добрите условия и апаратурата, така са и важни хората, които работят. Трябва да мислим кое е приоритетно. Болницата беше много стара сграда. Когато е пусната като лечебно заведение, изискванията са били едни. Сега хората очакват друго. Понякога е много трудно да оправиш нещо старо, отколкото да изградиш чисто ново. Но така или иначе имаме болница, която се развива с изключително модерен лъчетерапевтичен комплекс, с най-много пациент, с една от от най-хубавите апаратури, ще имаме и най-хубавия ПЕТ-скенер на Балканския полуостров. И следващото нещо е да се наблегне на хората - как да бъдат стимулирани и да работят добре."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари