Д-р Кацаров: Не е нужно да се ваксинира цялото население

1
Ако преболедувалите не могат да изградят траен имунитет, така ще е и при ваксинираните, посочи той
Ако преболедувалите не могат да изградят траен имунитет, така ще е и при ваксинираните, посочи той Видео: Bloomberg TV

Около 6 млн. души не са прекарали вируса у нас, каза лекарят

Масовото ваксиниране в кратък срок е сложна задача, в която трябва да се организира цялата здравна система. Това заяви д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването, в предаването “Бизнес старт”.

Кацаров отбеляза, че у нас няма яснота колко хора са преболедували Covid-19 и съответно не е необходимо да са ваксинират, тъй като голяма част от населението не е тествано, а доскоро само PCR тестът беше доказателство за прекарана инфекция.

Освен това ние не знаем и какъв е реалният брой на заразените”, изтъкна Кацаров пред Bloomberg TV Bulgaria.

Ако съдим по PCR тестовете, около шест милиона души не са прекарали вируса у нас. След като извадим децата от тази бройка, остават над четири милиона души - изключително сериозен проблем е толкова много хора да се ваксинират в кратки срокове”, обясни лекарят.

Той отбеляза, че не е необходимо ваксиниране на цялото население - целта е преболедувалите и имунизираните да достигнат 60-70% от населението, за да се изгради имунитет.

Но ако преболедувалите не могат да изградят траен имунитет, така ще е и при ваксинираните, допълни той.

Кацаров коментира и състоянието на здравната система у нас. "Covid-19 извади на показ всички недостатъци на здравната система. Видя се, че тя не може да се справи с криза като тази, която имаме в момента”, каза още лекарят.

Според него ограниченият достъп до медицинските заведения и лица в условията на пандемия ще доведе до повишена заболяваемост и смъртност от други болести, като ефектите ще се усетят през следващите няколко години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари