Д-р Калъчев: Над 50% от изследваните са с нива на антителата под 150 BAU/ml

0
Данните от изследванията за антитела са от лаборатории в София и още няколко града в Западна България през месец ноември
Данните от изследванията за антитела са от лаборатории в София и още няколко града в Западна България през месец ноември Снимка: БГНЕС

55% от общо изследваните са с нива на антителата под 150 BAU/ml

Над половината от хората, които са се изследвали през ноември за наличие на IgG антитела, са със стойности под въведения праг от 150 BAU/ml, над който у нас се издава зелен сертификат за вътрешни цели. Това съобщи д-р Недялко Калъчев, собственик на една от големите вериги лаборатории "Цибалаб", предаде Mediapool.bg

Общо 14 398 души или 55% от общо изследваните 26 425 души са с нива на антителата под 150 BAU/ml.

Над този праг са общо 12 024 души. Според Калъчев, обаче, реално защитени са само тези 15% от горната граница, които са с нива на антитела над 700 BAU/ml.

"Не казвам, че 150 BAU/ml е малко, но предвид новия щам Омикрон е недостатъчно. При Делта варианта имахме пробиви при нива 150 и 130 BAU/ml, а какво остава сега за Омикрон", посочи Калъчев.

Данните от изследванията за антитела са от лаборатории в София и още няколко града в Западна България през месец ноември и по думите на Калъчев става въпрос за целенасочени изследвания на хора, които очакват да са с антитела след преболедуване или ваксинация. Опцията за издаване на зелен сертификат при нива на IgG антителата над 150 BAU/ml. е активна от 11 ноември.

Според Калъчев тези данни показват, че голяма част от хората, които смятат, че имат антитела, всъщност нямат. Затова неговият съвет е хората, които не са ваксинирани да се ваксинират, а вече имунизираните да си поставят бустерна доза.

По думите му тези 16% от изследваните, които са с нива под 4.8 BAU/ml не са се срещали изобщо с вируса. "Те са били болни нещо, което са си мислили, че е Covid-19, а то е било друго. Тези стойности означават ,че те нямат никакъв имунитет и няма индикация изобщо да са се срещали с този антиген", посочи Калъчев.

За следващата група с нива на антитела до 33.8 BAU/ml има съмнения, че може да се е срещала с Covid-19, допълва той. По думите му в нея попадат например деца, които са прекарали леко вируса с минимална симптоматика.

Калъчев не се ангажира с препоръка дали да се преразгледа прага от 150 BAU/ml за издаване на сертификат.

"Тази единица 150 BAU/ml се базира не толкова на ваксиналните антитела колкото на средно претеглените антитела на преболедували хора. Тя отразява по-скоро стойностите на не много тежко преболедували. Защото хората, които имат хубав ваксинален имунитет имат много високи количества антитела", посочи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари