Д-р Георги Тодоров ще се кандидатира за депутат

7
Медикът е собственик на лаборатория „Прима Лаб“ в Русе
Медикът е собственик на лаборатория „Прима Лаб“ в Русе

Публикуваме интервю на Маргарита Трифонова с д-р Георги Тодоров*, споделено в Бряг:

- Доктор Тодоров, имате ли маска в себе си сега?

- Имам една хартиена маска заради погребението, на което бях днес. (Търси я по джобовете си.) Май нямам, трябва да съм я оставил в колата. Маски по принцип не употребявам.

- В магазина как влизате?

- Без маска. Тя е безполезна. Всички твърдения на всички зависими от властта хора, че това не е така, са опит за манипулация на общественото мнение и за всяване на страх. Това, което искам да кажа на хората, е, че страхът не спасява от смъртта, но страхът пречи на живота.

- Какво друго от предприетите противоепидемични мерки, освен маските, е безполезно и кое е полезно, според Вас?

- Всички мерки са безполезни с изключение на правилата, които са въведени в лечебните заведения. Там маски трябва да се носят, защото имаме среща с болни хора от всичко. Доказателство за това е организацията на аптеките по света - откакто съществуват аптеки. Да сте забелязали, че няма аптека, в която да няма стъкло между този, който влиза в аптеката, и този, който го обслужва? И не съм виждал нито един магазин за хляб, в който да е така. Други мерки не са необходими. Спирането на училищата, на университетите, особено на медицинските – какво е това учене на медицина онлайн? Абсурд.

- Какво е мнението Ви за тази болест? Изобщо има ли я, няма ли я – според Вас?

- Болест има, нарича се КОВИД-19 (от англ. coronavirus disease/, нарекоха я SARS-CoV-2 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2), защото при него има по-чести усложнения, които водят до респираторен синдром. Да напомня на всички колеги, че всяка една пневмония може да доведе до тежък остър респираторен синдром – това е състояние, а не болест.

- Смятате ли, че сега са се увеличили тези респираторни заболявания?

- Не, не са. Доказателства – националната статистика. За месец октомври се отчита по-ниско ниво на респираторните заболявания и леко повишаване на смъртността спрямо октомври м.г., но понижаване на смъртността като цяло спрямо месеците, в които имаме най-висока смъртност – декември и януари. На ден в България средно умират около 300-320 човека. През месец октомври са починали 278. На ден. Имаме ли увеличение на смъртността – нямаме. Но страхът е голям. Страхът не спира смъртта, страхът спира живота.

- Но все пак, преди не сме наблюдавали толкова хора, включително млади, така внезапно да губят живота си…

- Това не е вярно, това е твърдение, изсмукано от пръстите на медиите. През 2009-2010 имахме свински грип с починали над 4500 човека, директно от него, доста от тях млади хора; имахме загинали над 85 български лекари, много от тях общопрактикуващи, макар и на възраст. Тогава нещата бяха много по-зле.

- Вашата лаборатория „Прима лаб“ с какво се занимава в момента?

- С общите си изследвания, каквито винаги сме правили, никого не сме върнали. Ние PCR-тестове не работим.

- Защо?

- Защото те са абсолютно неточни. При тях имаме 30 процента фалшиво положителни резултати и 13 процента фалшиво отрицателни., т. е. на всеки 100 човека, които са изследвани, 30 души са били затворени в къщи заради един тест. Това е медицински фашизъм. Останалите 70 са носители на вируса, не са болни. Голяма разлика трябва да се направи между носител и болен. От тези 70 човека 80 процента са само носители, 20 процента са болни и едва 3 процента трябва да стигнат до болница. Да, сега има повече болни, но да си седят вкъщи – ще ги лекуваме. Аз оня ден ден ходих при един колега вкъщи, защото никой не иска да иде да му вземе кръв. Гледат го като прокажен. Тъй като ме гледате мене, да съм се тръшнал?

- Как ходите на посещение при такъв болен?

- Така, без маска, нищо не слагам. В инфекциозните отделения ходят с маски, ако има особено опасна инфекция. Една от особено опасните инфекции в България е кримската хеморагична треска. Тя е наистина опасна, от нея умират хора, и то много. Другата е антраксът. Но не съм чувал някой да ходи при децата с маска, защото имали морбили или варицела.

- Ако бяхте Вие до хората, които вземат решенията за пандемията в страната, какво щяхте да решите?

- Щяхме да оставим хората да излязат на улицата през март. А не да затваряме парковете и Витоша. Щяхме да видим как вървят нещата с другите грипове. Спомняте си, имаше грип А, той мина – дойде грип Б. Правилно се спряха учениците тогава. Щяхме да изчакаме да минат 2 седмици инкубационен период за единия и 2 седмици за другия грип и щяхме да върнем децата в училище.

- След тях обаче дойде КОВИД-19?

- Какво от това? Щяхме да изберем шведския модел и щяхме да тръгнем добронамерено към хората и нямаше да въведем такива рестриктивни мерки, закони, с които се вкарват хора в затвора, защото има закон за нарушаване на карантината. Но на въпроса Ви – мерките бяха тотално неправилни още от самото начало. Единствената адекватна мярка беше, че спряха плановите операции, за да видят накъде се движат нещата. И спряха децата от училище. За известно време. Оттам нататък всичко беше пълен абсурд.

- От активността Ви по медиите се вижда, че имате много по-глобални идеи от чисто професионалните, свързани с медицината. Имате ли намерение да се развивате като политик?

- Всеки човек е политик. Аз съм се развил вече като политик. Политиката е душата на държавата. Това, че някои хора извратиха политиката и я превърнаха в бизнес, е техен проблем. Аз съм в реалната политика отдавна, но към постове не се стремя. Ако говорим за народен представител, това не е пост. Пост е да станеш министър. Никога няма да си изоставя професията, ако стана народен представител. Да, мисля в тази посока. Не може човек да седи от страни и да иска да промени нещо.

- От коя партия бихте се кандидатирали?

- Харесал съм си партия, но няма да я кажа в момента. Личи си от изявите ми по медиите.

- Значи от партията на Слави Трифонов? При него най-често се появявате.

- Защо? Друг може да каже, че съм с АБВ, например…

- А имате ли вече разговори с хората от партията, която сте си харесали?

- Винаги съм имал разговори с тях. Аз съм политик от много отдавна. Още от времето, когато тръгнах срещу безумията на Ана-Мария Борисова / здравен министър от първото правителство на Борисов – б.а./ и срещу някои грешки на министър Божидар Нанев. Така че всеки е длъжен да бъде политик. Който не иска да се занимава с политика, да не се оплаква, че тя се занимава с него. Защото политиката винаги се занимава с нас, най-малкото чрез данъците, които плащаме.

Същото е и с медицината. Сега казват нямаме доктори. Но нали сме в пазарна икономика? Цинично казаха на студентите по медицина - излезте онлайн обучение, ама елате доброволци. Защо, бе? Защото другите не щат да работят.

Защо не щат да работят – защото са уплашени. Това са глупости. Това е абсолютно лицемерие. Лекарят работи медицина, защото той така е избрал да си храни семейството. Аз не работя медицина, само защото обичам хората. Аз работя медицина и защото обичам хората, защото така са ме възпитали, но и защото по тоя начин си храня семейството. България е цинична страна. И мога да ви дам пример за циничност.

Съветник на министър получава 3 (плюс) хиляди лева като основно възнаграждение. Завършил лекар започва с 850 лв заплата. Максимум. А сега - нямало лекари! Страната досега са я напуснали близо 13000 лекари. Много е голяма ножицата в заплащането на лекарския труд: един професор (началник на държавна болница в София) получава 100 000 лв заплата. На месец! Друг специалист (педиатърът, който работи на по-малко от 800 м от него, например) взема 2500-3000 лв. Разтварянето на тази ножица трябва да бъде спряно, тогава ще имаме медицина и лекари.

Тогава няма да има призиви да дойдат доброволци. Аз съм готов да вляза в ковид отделението като доброволец веднага, обаче си искам цената. Няма да вляза безплатно. Защото, ако вляза, трябва да си оставя лабораторията, следователно ще ми прекъснат договора със Здравната каса.

- А каква е Вашата цена?

- 1000 лв на ден, отсега Ви го казвам. И да не ми се бъркат в моето лечение. Ако искат доброволци, които само да им се подчиняват… Аз, понеже не съм роден да се подчинявам, а съм готов да си нося отговорността за решенията. Бих отишъл при тези условия: 1000 лв на ден чисти, без данъци!

Това са условията на лекарите, не се заблуждавайте! В Англия лекарите получават до 7 хиляди паунда на месец. Ние сме еднакви, на един фронт работим. Лекарският съюз че не си е свършил работата, е друго нещо … Знаете ли какво пише на моята първа карта като член на БЛС от 1996 г? „Този съюз е възстановен, за да защитава правата и материалния интерес на своите членове.“ Аз друго не мога да правя, освен да лекувам хората и да ги изследвам. Ние имаме в момента лекари аристократи и лекари плебеи. 90 процента са плебеи, даже повече /според заплащането им/.

Откъде накъде педиатър със специалност детска гастроентерология ще бъде на някакви мизерни 2500-3000 лв, той трябва да поучава 20 000 лв на месец. Това трябва да му е минимумът, оттам нататък консултантски, научна дейност и пр. Няма държава с такъв достъп до лекар, каквато е България.

Идете да видите в Англия колко се чака за една операция на става. Всичко ни е сбъркано, всичко. И моята лаборатория, както е уредена, и тя е сбъркана. Частните лаборатории като моята трябва да бъдат високо специализирани, да извършват високо специализирани изследвания, които болницата не може да си позволи да ги прави бързо. Трябва да бъдат малко, но високо платени. А аз съм на еднаква нога с всички останали. И се конкурирам с хора, които имат 200 приемни в страната, имат 100 автомобила, които разнасят рутинни проби - това го няма никъде по света. Кръвна картина пътува от Кнежа за Плевен, след като в Кнежа има и болница, и лаборатория. Щото някой е прибрал направленията…

- Ако станете народен представител, къде виждате потенциала си?

- Ще използвам конституционното си право на законодателна инициатива постоянно. И няма да питам предварително партийната група дали е съгласна или не…Бих започнал от закона за здравното осигуряване, свързан със закона за лечебните заведения. Едновременно. В момента работим с колеги съмишленици по тези въпроси.

Определено болниците ще си останат търговски дружества, защото са се натрупали 700 милиона лева дългове и тия пари трябва да се върнат обратно. Ако се пристъпи към ликвидация, ще трябва да се ликвидира цялата здравна система… Постепенно частните болници трябва да станат водещи като наука, защото в момента в страната има толкова университетски болници, колкото университети няма. Съжалявам! И още нещо – бих се захванал със закона за висшите учебни заведения и развитието на академичния състав в тях. Сегашното положение трябва да бъде променено.

Хабилитациите трябва да не стават толкова лесно, както сега. От друга страна, титлите професор и доцент да се отнемат, ако не си активен. Така е по целия свят. Какъв професор си ти, ако не преподаваш на студентите, ако не обучаваш специализанти, ако нямаш собствена програма за докторати. Три години не си свършил по тази програма нищо - преставаш да бъдещ професор. Така е в Словения например. И не само за медицинските, а за всички висши учебни заведения трябва да важи.

- Да се върнем към в реалността. Какви са прогнозите Ви за край на тази криза?

- От медицинска гледна точка КОВИД-19 ще завърши така, както завършва всяка една остра респираторна инфекция, която се предава по въздушно капков път. Лека-полека ще затихне като всяка друга. Може би малко по-бавно, тъй като острата фаза при грипа е по-кратка, отколкото при К-19. Острата фаза при коронавируса е 10 - 14 дни, докато при грипа може да се сведе и до 3 дни. Това е.

- А от политическа гледна точка?

- Смятам, че статуквото ще има още един мандат на агония, който ще завърши по-бързо от този. Няма значение кой ще дойде на власт, дори опозицията да е. Въпросът е, че те не могат да променят системата така, че политиката да престане да бъде бизнес. Тя не е бизнес само в две държави в Европа – в Швеция и Великобритания.

Във Великобритания имат мажоритарни избори.И какво от това – в живота всичко е двуполюсно – доброто и злото, мъжът и жената, светлината и тъмнината. За мен двуполюсният модел е най-добрият!

*Доктор Георги Тодоров е от Варна, от 17 години живее и работи в Русе. Специалист по клинична лаборатория със сериозен опит по инфекциозни заболявания, който е практикувал в Африка.

Завършил е медицина във Варна, специализирал във Варна и Плевен, има диплома по здравен мениджмънт и диплома по проектен мениджмънт от Кеймбриджкия университет.

Собственик е на частната медико-диагностична лабораторияПрима Лаб“ в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари