Чуват ли управляващите какво им казва протестът

0
Управляващите остават напълно глухи за това, което искат протестиращите
Управляващите остават напълно глухи за това, което искат протестиращите Видео: bTV

"Недоволството отправи послания, които ще се реализират, ако има диалог", смята проф. Антоанета Христова

"В момента нямаме революция, а предизборна кампания за политическите партии, които участват в протеста и правят емоционален и с крайни форми протест в името на това да отиграят по-добри резултати на изборите".

Това заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова относно продължаващото 64 дни гражданско недоволство у нас пред bTV. По думите ѝ в предишни дни на протестите се е видяло, че има организирани групи, които са изразявали мафиотско присъствие.

„Следователно изразът, че на улицата има представители на мафията или на мутрите, е аргументиран от гледна точка на този, който го е изразил. Трябва да гледаме аналитично и детайлно, защото всяка крайност и едноплановост на анализа прави нещата неискрени и манипулативни“, подчерта тя.

Според нея протестът е дал ясни сигнали и послания на политическата класа. За да се превърнат посланията в реалност, трябва да има диалог, който, към днешна дата, отсъства.

Политологът доц. Татяна Буруджиева коментира, че кризата между институциите се наблюдава през последните 3 години. Тя уточни, че не става въпрос само за конфликта между президента и Министерския съвет.

"Това, че едните говорят на техния език и говорят техните неща и другите говорят на техния език и техните неща, не означава, че няма диалог. В политическата комуникация има две форми – диалогична и конфликтна. При конфликтната всъщност работим върху публиката. Тук е големият проблем на протеста – гражданският протест е форма на комуникация с политиците. Той беше такъв в самото си начало. След това имаме отказ от общуване и говорене. 60 дни се повтарят едни и същи неща“, подчерта тя.

Политологът Ружа Смилова коментира, че кризата не се дължи на конфликта между институциите. Според нея причината е в „ерозията на легитимност управлението, което вътре и извън страната бива припознато като управление на задкулисна и захваната държава. Не просто корумпирана държава, а такава, каквато бива припознавана като отвлечена от задкулисни интереси“.

Според нея при протеста няма как да има предизборна кампания, тъй като не е ясно дали ще има избори. Смилова смята, че протестът е разнороден и в него има различни играчи, които не отправят ясни политически послания.

Тя изтъкна, че управляващите по никакъв начин не са показали, че са чули това, което протестът им казва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари