Човешкият живот на пътя струва....150 лева

1
Що се отнася до психотестовете, за една част от шофьорите у нас това е нещо отживяло времето си и напълно излишно, което трябва да бъде заменено с по-съвременен начин за проверка на психическото състояние и пригодност на кандидата за шофьор
Що се отнася до психотестовете, за една част от шофьорите у нас това е нещо отживяло времето си и напълно излишно, което трябва да бъде заменено с по-съвременен начин за проверка на психическото състояние и пригодност на кандидата за шофьор Снимка: БГНЕС

Психотестове за кандидат-шофьори се търгуват за 150 лв. в интернет, алармира Монитор

Всеки, който се съмнява, че ще успее да издържи истинския тест, просто си поръчва и след няколко дни получава документа, прилежно оформен и заверен с необходимите подписи и печати.

И като се има предвид, че напоследък снабдяването с шофьорска книжка, без кандидатът да е помирисал шофьорски курс, също не представлява никаква трудност, ето как пред нас се появява в цялото си величие бъдещият автоджигит и убиец на пътя. От онези, за които спазването на каквито и да било правила не важи. „Я, те па че ми кажат как да си карам. Я съм си купил книжката и психото и ще си правим каквото си искаме”, тупа се в гърдите потенциалният убиец, натиска педала на газта до дупка и показва среден пръст през прозореца на останалите шофьори. В много от случаите шофьорската кариера на една част от тези с купените книжки и психотестове завършва в някое дърво, стена или по таван в канавката. И никой не би ги съжалил. Кой каквото търсил, това намерил. В други случаи обаче в предизвиканото от тези пишман шофьори катастрофи участват и други превозни средства. И техните водачи не са виновни с нищо, че съдбата ги е изпречила на пътя на автоджигите, нестъпвали при автоинструктор и непознаващи нито пътните знаци, нито пък културата на поведение на пътя при шофиране. А по ирония на съдбата твърде често в подобни автопроизшествия пострадали и загинали са именно невинните. Защото както се казва в една поговорка: „Пияните и лудите господ ги пази.”

Не зная дали ги пази, но някак си това не е честно. Що се отнася до психотестовете, за една част от шофьорите у нас това е нещо отживяло времето си и напълно излишно, което трябва да бъде заменено с по-съвременен начин за проверка на психическото състояние и пригодност на кандидата за шофьор.

Водачи с дългогодишен стаж често се жалват, че когато отидат на проверовъчен, ги късат на психотеста. „Не можа аз да карам 30-40 години и изведнъж да ми кажат: Не можем да ти удължим книжката, щото не си минал психотеста. Кое е по-важно: да имаш опита на пътя зад волана, или да си играеш на някакви симулаторчета и да отговаряш на разни въпросчета”, възмущават се шофьори ветерани, на които на стари години им се е наложило да минат отново през мъките на психотеста.

Протестите им може да са и в някаква степен основателни. Но след като на настоящия етап това е единственият одобрен и прилаган от държавата начин да определяне на психическата стабилност на кандидата за шофьор, всички трябва да се съобразяват с него. Защото аршинът трябва да бъде еднакъв за всички. Не може едни да полагат усилия и да се мъчат, за да вземат шофьорска книжка, а други да получават така ценното свидетелство за правоуправление по тарикатския начин. И всеки трябва да разбере ясно, че търгуването с човешкия живот на пътя е престъпление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари