Човечеството се намира в потенциална Трета световна война

0
Маргарита Попова
Маргарита Попова

Човечеството се намира в частична и потенциална Трета световна война. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на кръгла маса на тема "Бъдещето на европейската дипломация", предаде репортер на БГНЕС.

Според Попова реакциите за това не са адекватни, липсва онова политическо лидерство, посветено на общественото благо. Международната общност е затрупана с десетки стратегии за развитие, но трябва да се събуди за най-страшното зло - насилието, войната унищожението, вместо създанието. Нима до вчера не виждахме това като първа необходимост, запита тя.

Нашето битие е прозаично, но то е битие в търсене на сигурността, добави Маргарита Попова.

Според вицепрезидента в предизборната кампания ги няма важните теми, които са изключително отговорни и важни. За всяка дума трябва да се носи отговорност, защото тези теми са не само предизвикателство за днешния ден, те събудиха нашето чувство, нашата чувственост, нашите знания и провокираха нашия опит твърде далече назад във времето, заяви Попова. Тя информира посланиците от страните-членки на ЕС, които присъстваха на Кръглата маса, че е сред тях, за да споделят заедно тревогата от динамично променящия се свят, в който някой волно или не промяна базови характеристики, чертае апокалипсис. Тя наблегна на новото политическо лидерство във външната политика.

Какъв е този наш 21 век, който накара някои да забравят да мислят човешки, да загубят отдавна равновесие от човешка алчност за власт и печалби, за повече власт и повече печалби? Кой би могъл да живее днес с несвито сърце от видимата опасност на не едно място по света да избухне пожара на разрухата? Кой ще бъде спасен и коя част на човечеството ще бъде спасена, представи въпросите си пред посланиците вицепрезидентът. Според нея настоящият век е век на радикални промени.

Днес дебатът е за нашия нов свят, който трябва да проумеем и да се откажем да управляваме със загубените от десетилетия бледи и безплътни клишета, които обслужиха едни, освободиха ги от грях и морал, а други натовариха, заяви тя. След като цитира анализ на Ватикана тя повтори, че човечеството се намира в частична и потенциална Трета световна война. Конфликтите изглеждат само териториално очертани, но са в състояние да запалят глобална унищожителна разруха, каза тя и добави, че реакциите не са адекватни. Липсва онова политическо лидерство, по думите й, посветено на общественото благо. Международната общност пък е затрупана с множество стратегии, според нея.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари