Чиста кражба на милиони!

0
"Спаси София" показа как от миенето на улици се крадат милиони левове
"Спаси София" показа как от миенето на улици се крадат милиони левове

Да се променят договорите на почистващите фирми и да се наложи независим контрол, призоваха от сдружението „Спаси София“

Фирмите, които чистят и мият улиците на София, вършат задълженията си проформа и некачествено, а Столична община не упражнява нужния контрол. Затова алармира за пореден път гражданското сдружениеСпаси София“, което илюстрира казаното с видео как цистерна и работници ръсят вода по централната улица „Граф Игнатиев“. На кадрите се вижда как служителите на чистотата бързат да минат по трасето и въобще не полагат усилие да съберат и отмият насъбралите се прах и кал по „Графа“. Под видеото могат да се прочетат стотици коментари на жители на София как по същия начин се мият улиците и в техните жилищни квартали и как на много места хората с години не са виждали цистерна и хора с маркучи.

Чиста кражба на милиони! Само така може да се определи "почистването и миенето" в София, изцяло дадено на частници с прякори, на които изсипваме над 200 млн. лв. всяка година! Но цялата им работа е усвояване и отбиване на номер - дръзко, нагло, без да им пука, пред очите на всички. Даже в самия център, на ул. „Граф Игнатиев“ миенето е абсолютно бутафорно и без никакви резултати. Столичният инспекторат от години не контролира нищо, а Фандъкова си затваря очите за хаоса, в който тъне София именно заради бездействието ѝ. Хаос за милиарди. Това трябва да спре! Кражбата на стотици милиони от средствата на данъкоплатците без никакви резултати трябва да се пресече - с промяна на договорите с фирмите, далеч по-строги условия и глоби и независим и компетентен Столичен инспекторат, който ще защитава интересите на гражданите, а не на вълците и орлите. Ако има воля, има и начин“.

Както вестник „Сега“ вече е писал, в края на 2020 г. управляващото мнозинство в Столичния общински съвет - коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака", гласуваха рекорден бюджет за сметосъбирането, сметоизвозването и поддържането на хигиената в София за т.г. - 220,4 млн. лв. Сумата е с около 4 млн. повече от разходите за същата дейност м.г. От ГЕРБ изтъкнаха, че общината увеличава обема на миенето на улици в града. През 2021 г. се увеличават с 24% улиците, които ще бъдат измити с маркуч, поясниха управляващите. Става дума за общо 96 000 дка улици, по които минава градски транспорт, тротоари, площади и др. Увеличава се и кратността на миене - 5 пъти вместо 4, 24 пъти през годината с дюзи ще се измият всички улици в София, или общо 290 000 дка.

Властите в София обаче избегнаха отговора на въпроса как се контролира този процес и не изнесоха информация колко проверки са направени и какви глоби са наложени на сметосъбиращите фирми заради формално и некачествено миене на улици. Както "Сега" нееднократно писа, с конкурс, приключил през януари 2020 г, с почистването в голяма част от София бяха натоварени компании с участието на известните бизнесмени Кирил Домусчиев, Румен Гайтански, известен като Вълка, собствениците на фирма "Титан" - Димитър Борисов и Иво Иванов. Специално посочената улица „Граф Игнатиев“ е в периметъра, спечелен от "Титан София Център" ДЗЗД. В обединението влизат "Нелсен Чистота" на "Титан" и "Ай Ес Ви трейд", свързана с Кирил Домусчиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари