Чикагски учени: Един час допълнителен сън изгаря 270 калории

0
Това означава, че за 3 г. човек може да загуби около 12 килограма, без да променя обичайната си активност
Това означава, че за 3 г. човек може да загуби около 12 килограма, без да променя обичайната си активност

Ползите от добрия сън са изследвани многократно и са известни отдавна, но група американски учени прибавиха още една, която е особено важна за хората, имащи проблем с килограмите.

Изследователите от Медицинския университет в Чикаго откриха, че ако удължите времето си в леглото с над час дневно, това ще намали чувството ви на глад и ще ви помогне да отслабнете, пише 24 часа.

Те са тествали 80 възрастни доброволци с наднормено тегло, които обичайно спят по шест часа и половина. За опредлен период те е трябвало да увеличат това време, като се проследяват техните хранителни навици. Оказало се, че спалите по-дълго са намалили средния дневен прием на калории с 270, което се равнява на три шоколадови бисквити.

За да доближат експеримента си максимално до реалността, учените се отказват да го провеждат в лабораторни условия. Доброволците са продължили да живеят в собствените си домове, като жизнените им показатели са измервани с устройства като умни гривни, а приемът на калории - чрез специален тест на урина.

За две седмици те са успели да увеличат продължителността на съня си с час и 20 минути и да намалят приема на храна, като при някои това дори е било с до 500 калории дневно. Според учените резултатът е изключително обнадеждаващ, тъй като означава, че за 3 г. човек може да загуби около 12 килограма, без да променя обичайната си активност и да се подлага на диета, а само като остане допълнително един час в леглото.

Освен това изследването надгражда предишни проучвания, които са показали, че редовната липса на сън често води до напълняване. Причината е, че безсънието се отразява на метаболизма, както и на хормони, които подават сигнали до мозъка ни, че сме се нахранили. Когато обаче те не са в нормалните си нива, изпитваме по-често глад и сме склонни да го задоволяваме с богати на въглехидрати храни. Успоредно с това се чувстваме уморени и намаляваме своята физическа активност, което пречи те да бъдат усвоени. Също така безсънието води до покачване на хормона на стреса, който от своя страна отново допринася за трупането на мазнини.

Намаление от 270 калории на ден е огромно нещо за хора, участващи в програми за отслабване, и затова смятаме, че сънят може да е фактор за промяна на играта в усилията им, тъй като доброволците в проучването обичайно приемаха средно 2650 калории дневно преди него”, казва Есра Тасали, ръководител на изследването в Чикаго. На същото мнение е и колегата ѝ от университета в Детройт професор Джеймс Роули. “Дълги години сънят просто не се смяташе за част от уравнение, но напоследък все по-често получава признание, че трябва да се разглежда като важен компонент за здравето на сърдечно съдовата система, за метаболизма и управление на храненето”, казва той и допълва, че вече е започнал да предписва повече сън на пациентите в лекарската си практика.

Американските изследователи обаче подчертават, че здравословната и разнообразна диета, правилната физическа активност са също толкова важни за здравословното състояние, колкото и сънят. Затова трябва, когато решавате дали да прекарвате повече време в леглото, да претегляте всички плюсове и минуси от такава промяна в ежедневния ви график. Или по друг начин казано, не може час сън повече да е за сметка на по-малко физическа активност или на три шоколадови бисквити повече. Но е факт, че правилният режим на сън може да играе много важна роля при избора на терапия за хора, страдащи от наднормено тегло, посочват американските учени.

По принцип необходимото време за възстановяване зависи от много фактори като възраст, начин на живот и физическа активност, но се смята, че дългосрочното спане под 7 часа вече е признак за проблем. При това става въпрос за непробуден сън, по време на който организмът си почива и възстановява, което не може да се постигне, ако човек се буди често.

Трябва да се знае, че нощното спане има различни фази – бързи и бавни, които се повтарят през 90 минути. Нуждата от енергия за тялото е постоянна и то също толкова ефективно изразходва натрупаните калории. Изследвания показват, че най-много от тях се изгарят по време на бързата фаза. При нея очите активно се движат под клепачите, мозъкът има нужда от глюкоза, повишават се кръвното налягане и сърцебиенето.

В зависимост от това, с което организмът е бил натоварван през деня, се извършва и неговото възстановяване. Ако е бил подложен на активна физическа активност или спорт, мозъкът ще изпраща импулси за нормализиране на мускулите. Ако е бил затормозен с много храна, ще трябва допълнителна енергия за усвояването ѝ.

По тази причина и учените се опитват да установят максимално точно как сънят влияе върху регулиране на килограмите. Предишни проучвания например стигат до заключение, че час сън изгаря около 38 калории, но при хора с тегло около 60 килограма, които водят здравословен начин на живот. Затова не може да се разчита само на нощно отслабване. Необходимо е да се ядат лесно усвоими храни, и то в количества, които отговарят на възрастта и физическата активност през деня. За подобряване на резултата е добре да не се консумират алкохол, мазни и пържени ястия, които забавят процеса на храносмилане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари