Честит Димитровден!

1
В народния календар празникът Димитровден бележи поврата в годишното време и началото на зимата
В народния календар празникът Димитровден бележи поврата в годишното време и началото на зимата

В народния календар празникът Димитровден бележи поврата в годишното време и началото на зимата

На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Св. великомъченик Димитър Солунски. В народния календар празникът Димитровден бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Светецът се смята за покровител на студа и снега.

Свети Димитър е роден през III век в Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница, а по-късно, на 26 октомври 306 г. нарежда да бъде убит.

Почитан на целия Балкански полуостров, Свети Димитър е обявен за покровител на Солун, където е издигната и едноименната базилика, в която се съхраняват мощите на светеца, прославени с чудотворната си и лечебна сила. В храмовете на Българската православна църква ще бъдат отслужени празнични богослужения в прослава на чудотвореца.

Храмов празник днес честват възрожденската църква „Св. Димитър Солунски” във Върбица и църквата в преславското село Златар.

Честит празник на всички именици!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари