Честа практика ли е да търсиш "свой човек" в болниците?

1
Коментар на бившия директор на "Пирогов" - доцент Спас Спасков
Коментар на бившия директор на "Пирогов" - доцент Спас Спасков Видео: NOVA

Коментар на бившия директор на "Пирогов" - доцент Спас Спасков

Опитите да се мине по-бързо на преглед в болницата не са само от влиятелни хора. Всеки се бори, ако може малко да предреди други. Обикновено собственият порязан пръст е по-важен от счупената глава на съседа. Поради тази причина тази преценка е много трудна от гледна точка на пациентите. Затова, когато бях директор в „Пирогов”, въведохме така нареченият триаж. За съжаление поради архитектурни ограничения това бе възможно само в детския сектор. Там медицинска сестра приема децата първоначално, която преценява степента на спешност и тогава има много ясен ред на влизането в кабинетите.

Това заяви бившият директор на „Пирогов” доцент Спас Спасков, коментирайки въпроса честа практика ли е да търсиш "свой човек" в лечебните заведения, цитиран от NOVA. През изминалата седмица медицинска сестра от болницата сигнализира, че съветник на министър е вдигал скандали и заплашвал лекари със служебното си положение, за да получи детето му по-бързо лечение.

По думите на Спасков, когато става въпрос за най-голямата спешна болница у нас „всички трябва да са еднакво болни”. „Когато човек е болен, още повече когато е болно неговото дете, като че ли всичко е оправдано. Но има и разпределение на пациентите в зависимост от спешността. В конкретния случай, поне това, което видях в медиите е, че в противошоковата зала е имало по-тежък случай и по-лекият пациент е трябвало да изчака. Когато мястото на операционната маса е заето не може да вдигнеш пациента, а трябва да извършиш услугата до край”, посочи той.

"Най-вероятно в болницата са направили много добро обсъждане на въпроса и са решили кой е по-прав. Разбира се, вътре в болницата ще вземат страната на своят персонал. Винаги, когато има конфликти, има напрежение и от двете страни. В случая е имало напрежение от гледна точка на персонала с това, че е имало доста спешни пациенти. От друга страна - напрежението е в самия човек, тъй като това е неговото дете. То е страдащо и той иска максимално бързо да му помогне. И ето го готов конфликта. Две напрегнати страни се сблъскват", коментира доцент Спасков въпроса на кого вярва в случая със скандала с Мустафа Емин.

Според него обаче подобни случаи не би трябвало да се изнасят извън болницата и да стават публично достояние.

"Аз мятам, че поне, ако аз трябва да ги решавам, тези проблеми ще ги реша вътре в болницата. Не бих ги изнасял. Това е моето мнение. Но изнасянето на данни от болницата е нещо, което се прави в доста случаи. Даже бих казал, че понякога и журналистите търсят такова изнасяне. Включително и за здравното състояние на пациентите.

Да оставим скандалите. От болницата не могат да се изнасят никакви данни за здравното състояние на пациента, а особено при различни тежки травми, при огнестрелни наранявания - интересът на журналистите е огромен и те притискат обикновено персонала. А персоналът от своя страна, особено тази част от персонала, която не е запозната добре със закона, е склонна да дава такива данни", подчерта бившият директор на "Пирогов".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Bonkerz
    Много ли е трудно да сложат 1 камера в коридора пред шоковата зала (И на др места из болниците и държавните учреждения, може и без звук да са), та да се види ясно кой как се е държал, кой прав, кой крив...
  • 9
    3
    БГ синдром.
    Нямаш ли "свой човек" в България - си умрял!
  • 4
    2
    dgd
    Честа практика ли е да търсиш всяка възможност, било то и неморална или незаконна, да спасиш живота на близките си, пък било то и с цената на живота на други хора? Да - откакто свят светува.
  • 6
    1
    Соц Практика
    А честа практика ли е да търсиш кой се е обадил, кой си е отворил устата, кой си е казал мнението? В соца беше честа, да видим как е в европейските, демократични държави, да видим и как е тук, че нещо има едно такова усеща, че въпросният жалък "господин" провежда разследване с цел да установи и смаже виновната сестра или някой който я е защитил, а уж с агресията се борим, даже и с агресията срущу медици, но явно такива са "демократите" в България - рожби на комунизма!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари