Частните фондове искат удвояване на вноската за втора пенсия

0
Ако политиците приемат тази идея, осигурителната тежест ще нарасне до близо 25%
Ако политиците приемат тази идея, осигурителната тежест ще нарасне до близо 25% Видео: NOVA

Ако политиците приемат тази идея, осигурителната тежест ще нарасне до близо 25%

Частните пенсионни дружества поискаха задължителната вноска в техните фондове да бъде удвоена – от сегашните 5% до 10%. Това заяви председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Евелина Милтенова по време на дискусия, организирана от Българската стопанска камара (БСК), предаде NOVA.

От нея се разбира, че става въпрос за допълнителни 5 пункта към досегашната обща осигурителна тежест от 19.8% за трета категория труд, а не за заместване на част от вноската в НОИ. Това означава, че ако политиците приемат тази идея, осигурителната тежест ще нарасне до близо 25%.

Според Милтенова е необходимо плавно увеличаване до 10% на размера на осигурителните вноски с цел постигане на по-висок коефициент на заместване на трудовите доходи и по-малък натиск към солидарния стълб и преодоляване на дефицитите в него.

Припомняме, че пенсионно-осигурителната система в България – в настоящия ѝ вид с три „стълба", действа от началото на века. Първоначално вноската за допълнително задължително пенсионно осигуряване в частните дружества, които родените след 31 декември 1959 г. задължително внасят, беше 2 процентни пункта от общата вноска върху доходите на работещите. Постепенно през годините беше увеличавана и през 2009 г. достигна 5 процентни пункта. Оттогава тя не се е увеличавала.

През 2015 г., при управлението на втория кабинет на ГЕРБ, тогавашният финансов министър Владислав Горанов успя да наложи волята си и общата вноска на за работещите беше вдигната с 2 процентни пункта, но те отидоха в НОИ, а не в частните фондове, каквато беше първоначалната идея при създаването на Кодекса за социално осигуряване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    русенец
    Да предложат заедно с удвояването на вноските също и увеличаване на възрастта за пенсиониране с 10 години. Засега средният български мъж живее 66, а жените - 72 години. Ако го направите, всичките кинти ще останат за вас.
  • 11
    2
    Мда
    Частните пенсионни фондове са пунта пара.
  • 15
    1
    До Частните Фондове
    Намалете харчовете на отрочетата на борда на директорите и управителният съвет.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари