Частни компании следят без контрол милиони хора през мобилните им телефони

0
Навсякъде по света следят десетки милиони хора и съхраняват данните в гигантски бази данни
Навсякъде по света следят десетки милиони хора и съхраняват данните в гигантски бази данни

"Всяка минута, всеки ден, навсякъде по света десетки компании почти без регулации и минимални проверки следят движението на десетки милиони хора с мобилни телефони и съхраняват данните в гигантски бази данни."

Така започва основната от пакет статии на "Ню Йорк таймс", резултат от продължило месеци наред разследване за това как такива компании с почти неизвестни имена проследяват движението на поне 12 милиона американци в някои от най-големите градове на страната, включително Вашингтон, Ню Йорк, Сан Франциско и Лос Анджелис, пише Дневник.

Това е част от проекта на изданието The Times Privacy и в конкретния случай разказва за достъп до само един подобен файл, съдържащ над 50 милиарда обозначения за разположение на потребителите на телефони в продължение на няколко месеца през 2016-2107 г. Това е най-големият подобен масив данни, който са виждали журналисти и благодарение само на него "Ню Йорк таймс" е проследило конкретни потребители - от висш служител на Пентагона, преминал със съпругата си през големия протест веднага след встъпването в длъжност на президента Доналд тръмп през семейни американци, посещавали редовно мотел за няколко часа до двама полицаи от частите за борба безредицитиу които иначе се появяват маскирани, за да се защити самоличността им.

Източник на файла е човек, пожелал анонимност, защото го заплашва тежко наказание, ако се разбере, че го е споделил с медиите. Анализатори, потърсени за мнение, са били толкова стресирани от съдържанието и възможностите за злоупотреби с него, че веднага искали да бъдат информирани обществеността и законодателите в САЩ.

"Ню Йорк таймс" е разговарял с десетки компании, специалисти по технологии, адвокати и академични изследователи и те също са били силно разтревожени от наученото. Всички с телефон могат да бъдат проследявани - от жителите на каравани в Александрия в щата Вирджиния, до обитателите на луксозни мезонети в Манхатън. Така ясно се видяло, например, че десетки потребители (не е проблем да се установи кои са те, защото ясно се виждат домовете им и по адреса се разбират имената им) са посещавали имението Playboy Mansion (някои са пренощували там) или кой е ходил на гости на Джони Деп, Тайгър Уудс и Арнолд Шварценегер.

Данните са събирани през приложения за смартфони, като често достъпът до т.нар. геолокация на собственика е ставал без преди това да се поиска изричното му съглаие. Програмите са всевъзможни - от такива за прогноза за времето до новирански приложения. "Ако можехте да видите целия масив данни, никога повече нямаше да използвате телефона си, както досега", пишат авторите на изследването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари