Частна фирма е продала винетки за 5 пъти повече пари от държавата

0
Първоначално АПИ е отказала достъп до данните за частната фирма с обяснението, че са търговска тайна
Първоначално АПИ е отказала достъп до данните за частната фирма с обяснението, че са търговска тайна

В периода 17 декември 2018 г. - 5 март 2019 г. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е продала 164 369 винетки за 10.8 млн. лв. чрез сайта www.bgtoll.bg.

За същия период "Интелигентни трафик системи" (ИТС), единственият частен доставчик на винетки към онзи момент, е продал 727 407 винетки за 54.7 млн. лв. - или за пет пъти повече пари.

Това става ясно от отговори до Капитал, получени по Закона за достъп до обществена информация. Първоначално АПИ е отказала достъп до данните за частната фирма с обяснението, че са търговска тайна. Впоследствие изданието обжалва отказа пред Административния съд, със съдействието на правния екип на "Програма достъп до информация", и печели делото през ноември 2019 г.

По договор частната фирма задържа 7% от стойността на винетките, които продава, като комисионна. Това означава, че над 3.8 млн. лв. ще останат за доставчика, а няма да влязат в държавния бюджет, отбелязва Капитал.

В сумата за продадените винетки не се включват приходите от тези, които са продадени на каса в областните пътни управления или търговски обекти. Голяма част от последните обаче - като бензиностанции ОМВ, "Лукойл", "Петрол", "ЕКО", както и EasyPay и "Български пощи" са в мрежата на Националния доставчик на услуги (НДУ) - ИТС.

Това, че държавата продава много по-малко електронни винетки, до голяма степен се дължи и на сериозния хаос при въвеждането на новата система в началото на миналата година, посочва изданието.

По данни на пътната агенция електронните винетки, купени от български и чуждестранни собственици на леки или тежки превозни средства през 2019 г., са на стойност над 392 млн. лв. За сравнение, през цялата 2018 г. постъпленията са били 358 млн. лева. Към 18 септември приходите от електронни винетки бяха 325 млн. лв., което значи, че за три месеца са продадени виентки за близо 70 млн. лв.

Освен ИТС има още един национален доставчик, който продава винетки - "Конкорд смарт инфраструктура". Ако общо двете фирми имат около 80% пазарен дял, то заради комисионите им поне 20 млн. лв. от приходите от винетки не отиват за пътна инфраструктура, какъвто е замисълът, а са оборот на компаниите.

Дълго време ИТС беше единствената частна фирма, която продава е-винетки като Национален доставчик на услуги (НДУ). Компанията беше регистрирана като НДУ с решение на АПИ от 18 декември 2018 г. Ден след като е избрала фирмата, АПИ публикува и условията за кандидатстване на сайта си. Още от 2012 г. ИТС работи с фирмата, която изгради тол системата - Kapsch.

Междувременно фирмата "Телетол" се бори да започне да продава винетки, но според техния разказ АПИ не им позволява да се свържат със системата. Към момента те са регистрирани, но не са свързани със системата на държавата. През август миналата година "Конкорд смарт инфраструктура" също започна да продава електронни винетки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари