Винетките по 13 лева се оказаха хит сред шофьорите

2
Значително по-слабо се котират месечните, уикенд и тримесечните винетки
Значително по-слабо се котират месечните, уикенд и тримесечните винетки Снимка: АПИ

Значително по-слабо се котират месечните, уикенд и тримесечните винетки

През 2023 г. са продадени 6.3 млн. винетки, а приходите от тях са почти 268 млн. лв., отчете Агенция "Пътна инфраструктура".

Данните са само за лекия трафик, който дължи пътни такси за време (тежките камиони и автобуси плащат тол такси - за изминати километри), отбелязва вестник "Сега".

Оказва се, че най-купувани от шофьорите са седмичните винетки - бройката им за миналата година е 2 431 262. На второ място се класират годишните винетки - 2 371 481. Значително по-слабо се котират месечните, уикенд и тримесечните винетки - от тях през изминалата година са продадени съответно 751 590 бр., 612 237 и 95 374 броя. Седмичните винетки са хит, защото са най-удобни за шофьорите, които пътуват рядко и отсъстват за кратко време. Ако човек пътува често из страната, най-добре е да си вземе годишна винетка. Седмичната струва 13 лева, а годишната е 87 лв.

Доста голям е делът на хората с увреждания, които са освободени от пътни такси - над 225 000 собственици на автомобили са получили безплатна е-винетки чрез Агенцията за социално подпомагане, посочват от АПИ.

От пътната агенция припомнят, че за втора поредна година цените на е-винетките за леки автомобили са непроменени. Годишната е 87 лв., тримесечната – 48 лв., месечната – 27 лв., а седмичната - 13 лв. Без промяна е и цената на уикенд винетката – 9 лв.

Най-изгодна за шофьорите е годишната винетка - с нея за ползването на всички шосета плащаме 24 ст. на ден, изчисляват от АПИ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Смотаняци
    Винетките по 13 лева ги купуват "летните" шофьори - онези, които ги е страх да карат през зимата :)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари