Буяр Османи: Северна Македония заклеймява агресията на Русия

0
Агресията е нарушение на международния ред и право, и насилие над човешкия живот и достойнство, смята Буяр Османи
Агресията е нарушение на международния ред и право, и насилие над човешкия живот и достойнство, смята Буяр Османи Снимка: БТА

Агресията е нарушение на международния ред и право, и насилие над човешкия живот и достойнство, смята Буяр Османи

"Република Северна Македония заклеймява агресията на Русия в Украйна, тя е нарушение на международния ред и право и насилие над човешкия живот и достойнство", каза Буяр Османи, министър на външните работи на РСМ по време на икономическия и бизнес форум в рамките на българското председателство на Централно европейската инициатива (ЦЕИ), предаде БТА

"Виновниците за тази агресия трябва да бъдат държани отговорни", заяви той. "РСМ предоставя хуманитарна и военна помощ на Украйна и се присъединява към всички осем пакета санкции на ЕС към Русия", посочи още той.

"Западните Балкани бяха силно засегнати от тази криза, защото са сериозно зависими от суровини и енергия от Русия, а икономиката на региона е преплетена с тази на ЕС", добави Османи.

"Взехме незабавни мерки, за да се справим с ценовия шок и със спекулативното повишение на цените на енергията. Подпомагаме малките фирми и домакинствата, повишихме производството на електроенергия и осигурихме диверсификация на газовите доставки. Чрез доставки през България за пръв път имаме газ, който не идва от Русия и региона ще става все по-независим от Русия", каза още министърът.

"Отношенията на Република Северна Македония с България са трайни и гъвкави", според Османи. Търговският стокообмен е с ръст от 38 процента през 2021 година спрямо 2020 година и с 58 процента през 2020 година спрямо 2019 година. "През 2022 година. очаквам да имаме над един милиард евро стокообмен", посочи външният министър на РСМ.

"Тази година ще е тежка за всички страни от региона, има опасност от рецесия и искаме, ако не да обърнем тази тенденция, поне да я овладеем", каза Владимир Кук, държавен секретар към министерството на външните работи на Молдова.

"За това ще помогне и Планът за възстановяване и устойчивост, и конкретни мерки за справяне с енергийната криза. Ние сме съседна държава на Украйна, трудно е да привличаме компании в страната заради несигурната ситуации, както и зарази високата инфлация от 33 процента. Това пък изисква повишение на лихвите, което се отразява на фирмите, които трябва да изплащат дълговете си", посочи Кук. "Преминаваме през една от най-тежките енергийни кризи, защото бяхме 100 процента зависими от русия газ, а сега сме свалили тази зависимост до 50 процента", добави той. "Ние помагаме на Украйна чрез пропускане на товарния трафик", каза още Кук.

"Молдова получи статут на кандидат-член на ЕС, но икономическата интеграция на страната в Съюза и солидарността са много важни, за да минем през този труден период", заключи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари