Бурята "Даниел" причинява бедствията в България и Средиземноморието

0
Ветровете ѝ не са ураганни, но валежите са рекордни
Ветровете ѝ не са ураганни, но валежите са рекордни Снимка: Facebook

Ветровете ѝ не са ураганни, но валежите са рекордни

Случващото се по южната част на българското Черноморие, както и в Истанбул и значинелна част от Гърция е в значителна степен свързано с бурята "Даниел", оформила се като субтропическа депресия в Йонийско море, информира "Дневник". Ветровете ѝ не са като на циклон или ураган, но валежите, които предизвика, са рекордни.

В централна Гърция вчера в края на деня регистрираха над 750 мм дъжд - резултат без прецедент в историята на страната (предишният е от септември 2020 г. - 644.7 мм), предизвикал наводнения, особено в района на Волос.Причината е "всмукването" на влага от необичайно топлите води на Средиземноморието след продължителните горещини и превръщането им в дъждовни облаци, проливни дъждове и тръмотевични бури в обширен район на Балканския полуостров от неделя насам.

В Малта, на другия край на това атмосферно явление, предупредиха на 4 септември, че заради "Даниел" очакват проливни дъждове, силни пориви на вятъра и, вероятно, градушки. Ефектът ще се усеща до 9 септември, смятат местните метеоролози.

Това, от своя страна, е свързано с друго екстремно за тази част от годината време - т.нар. "горещ купол" над Франция и Великобритания, където отчитат температури около 40 и над 30 градуса. В периферията на този купол са се оформили "Даниел" и бурята, от която страдат в момента части от Испания.

Спасители прехвърлят страдащ от хронично бъбречно заболяване през разрушения път до село Кала Нера в района на Волос, Гърция.

Интернет страницата Meteo Balkans публикува днес карта с предупреждения за опасно време в нашия район като за първи път от три години е издаден и лилав код - последно ниво на тревога

Затова авторите предопърчват да не се пътува до Централна Гърция, Тесалия и Атика, където има условия за внезапни наводнения и ураганни пориви на вятъра. Валежите ще са средно около - 200-300л./кв.м. Дори регионалните модели прогнозират и за над 500л/кв.м.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари