Бум на варицела и грип в Русе

1
Данните са от първична регистрация, направена от лични лекари
Данните са от първична регистрация, направена от лични лекари

Рязък ръст на заболеваемостта от варицела, остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип отчита в последния си публичен доклад Регионалната здравна инспекция в Русе.

Той е за периода от 6-и до 12 ноември, съобщава Топ новини.

В сравнение с предходнния, включващ последните дни на октомври и първите на ноемврит, от варицела са се разболели 39 хлапета, при 19 преди това.

30 от тях са в Русе, до едно в ясли, детски градини и училища, в Борово има 4 заразени малчугани, а в Глоджево, Николово, Щръклево, Бъзън и Голямо враново – по един, в различни детски и учебни заведения.

Болните от ОРЗ и грип пък са нараснали до 109,47 на 10 000, при 85,24 на 10 000. Данните за последните заболявания обаче са от първична регистрация, направена от лични лекари.

Други регистрирани заразни болести в Русенска област са непрекъснатите нови случаи на ентероколит – 5 броя, 4 от които в областния град и един в училище в Иваново.

Двама са заболели от вирусен хепатит – в Русе и в Ценово, толкова са и новооткритите случаи на кампилобактериоза – отново в дунавския град и в Две могили. Малчуган от обединено детско заведение в село Смирненски се е разболял от салмонелоза, скарлатината пък е повалила четирима души – 3 деца от ОДЗ-та и градини в Русе и един човек в Обретеник.

Има 1 случай на вирусен менингит в Русе, а туберкулозата – болестта на бедността и системното недохранване, която беше напълно победена до преди 26 години, вече непрекъснато взема своя дан, очертан в постоянното откриване на нови и нови случаи.

За последния отчетен период един жител на Русе и един на Бяла се е оказало, че страдат от коварната болест. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари