Бум на цените на имотите у нас

5
Цените на имотите в пет от шестте най-големи града на страната са отчели ръст в пандемичната 2020 година
Цените на имотите в пет от шестте най-големи града на страната са отчели ръст в пандемичната 2020 година Снимка: Dunavmost

Цените на имотите в пет от шестте най-големи града на страната са отчели ръст в пандемичната 2020 г., сочат данни на НСИ

През последното тримесечие на миналата година ръст има и в шестте града с население у нас от над 120 000 души – София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе.

Повишението пък на национално ниво за тримесечието е от 1.7 на сто, а за годината – 5,4 на сто.

Какво се случва на шестте най-големи имотни пазара в страната?

Най-голям ръст за последните три месеца на 2020 г. се отчита в Пловдив, където недвижимите имоти са добавили 2,9 на сто. По този начин вторият най-голям град в страната изпревари София и Стара Загора, където статистиката отчита повишение на цените с 2,1 на сто.

И докато поскъпването в града под тепетата е по-голям за новото строителство – 3,4 на сто спрямо 2,6 на сто за старите имоти, то в Стара Загора се отчита ръст при съществуващите имоти (3,4 на сто), но и спад при новото строителство с 1,4 на сто.

По-малък ръст в периода 1 октомври-31 декември беше наблюдаван в Бургас (1%), както и в Русе и Варна, където имотите добавиха 0,8 и 0,4 на сто.

Какви са данните за последните 12 месеца?

Ръстът в столицата е най-голям – 8,6 на сто, като новите жилища добавят 4.5 на сто по време на пандемията, а съществуващите отчитат нарастване с 11,3 на сто, на фона на по-голямото търсене на къщи през последните месеци.

Поскъпване от над 5% има още и в Бургас и Стара Загора (5,9 и 5,2 на сто), докато в Русе се наблюдава ръст от 4,9 на сто.

Имотите в Пловдив добавят 3,2 на сто, а във Варна се отчита спад от 2,3 процента, като новото строителство там поевтинява с по-силен темп – 3,1 на сто спрямо 1,8 на сто спад за съществуващите имоти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари