Бум на телефонните измами в големите градове

0
Зачестяват случаите в градовете Варна, София, Пловдив, Бургас и околните населени места
Зачестяват случаите в градовете Варна, София, Пловдив, Бургас и околните населени места

Зачестяват случаите в градовете Варна, София, Пловдив, Бургас и околните населени места

Данните на сектор „Измами“ в Главна дирекция „Национална полиция“ отчитат 216 предотвратени опита за телефонни измами през цялата изминала година. Само през първия месец на настоящата техният брой е 39.

Анализите показват, че през последните месеци се наблюдава засилен трафик на измамни обаждания като основен техен получател отново са възрастни хора. Зачестяват случаите в градовете Варна, София, Пловдив, Бургас и околните населени места, където криминалистите работят приоритетно, независимо, че аналогични престъпления се наблюдават на територията на цялата страна.

От сектор „Измами“ отново припомнят, че основните измамни сценарии са добре познати - мними полицаи, лекари, адвокати, роднини звънят на жертвите и възползвайки се от тяхната емоционална нагласа, съобщават разработената схема за съдействие на полицията, помощ на изпаднал в беда или пострадал роднина, последвани от искане на пари и условие за тяхното предоставяне. При някои по-редки случаи, при които сценарият е за неплатени сметки за ток.

От Главна дирекция "Национална полиция" отново напомнят, че искането на пари по телефона е основен индикатор за измама и съветват:

ЗАТВОРЕТЕ ВЕДНАГА ТЕЛЕФОНА!

НЕ ДЕЙСТВАЙТЕ ИМПУЛСИВНО!

НЕ СЕ ПРЕДОВЕРЯВАЙТЕ!

ОПИТАЙТЕ ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ С ВАШИ БЛИЗКИ!

ПОДАЙТЕ СИГНАЛ НА ТЕЛ. 112!

При никакви обстоятелства не предоставяйте наличните средства на непознати!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари