Бум на монокини по плажа

2
Все друга година е имало жени по монокини, но като това лято – не
Все друга година е имало жени по монокини, но като това лято – не

За бум на монокините по плажовете съобщават наблюдателни спасители.

"Все друга година е имало жени по монокини, но като това лято – не", разказват морските.

"По принцип професията на спасителя е много отговорна и за нея се иска не само да си изкусен плувец, а и да имаш храбро сърце, да си смел". Думите са на Петър Русев, който този сезон е шеф на спасителите на един от родните плажове. По професия е оперен певец. Повечето от спасителите са икономисти, студенти, учители по физическо. Такава е професията им през зимата. Летните месеци се качват по вишките. Временна заетост, обаче: страст! Има и три спасителки на плажа. Медицинска сестра, учителка по физкултура и студентка в НСА.

Мъртвото вълнение, което миналата година изправяше спасителите на нокти, защото вилня цял сезон, през този май ще е по-кротко. От началото на юни досега се е появило само за няколко дни. И въпреки това, първите летовници, които не са се подчинявали на спасителите, вече са глобени.

"Не можехме да ги извадим от водата. Показваха неприлични жестове, правеха се че не ни чуват. Наложи се да извикаме общинска полиция, за да се подчинят и им съставихме актове", разказа пред "Труд" Петър Русев, възмутен от поведението на нарушителите. Глобата, която грози авторите на подобни прояви е с таван 200 лева.

През годините всяко лято съветите към къпещите са едни и същи. Ако те хване рисковото вълнение, плуваш успоредно на брега, а не фронтално към него, за да се спасиш от подводните ями и течения.

Сред другите опасности на плажа дебнат и медузите. Опарването от медуза е рядко, но ако се случи, има пет начина да си окажем помощ сами, съветват морските вълци. Пострадалият летовник да потърси чешма със сладка вода и да облее мястото или пък да го разтърка с мокър пясък са първите два. Помага също разтъркване с лед, оцет или сапун.

Понякога и водораслите създават неприятно чувство на къпещите се. Туристи даже бъркат район с водорасли със замърсяване.

Много често на плажа хора изпадат в паника заради близките си. Някои решават, че са твърде дълго във водата и тичат при спасителите. Правят се живи вериги и морските вълци влизат в морето, за да търсят човека. За щастие той се оказва невредим или пък е излязъл отдавна, но седнал на бира и цаца на капаните. За сведение в момента "умрялата" от студ наливна бира се харчи по 2 лева, 2.50 лева е порция цаца. И ако стресът за изгубен съпруг е голям, то ужасът, че детето се е изгубило е много по-голям. За успокоение на родителките обаче, от тази година спасителите на плажа имат нови, специално кодирани радиостанции.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари