Бум на кибератаките у нас

0
Всеки 20-и българин е жертва на измама онлайн
Всеки 20-и българин е жертва на измама онлайн

Всеки 20-и българин е жертва на измама онлайн

Всеки 20-и българин е бил жертва на престъпление в мрежата, сочи проучване на „Тренд” по поръчка на Съюза за стопанска инициатива.

От ГДБОП обявиха, че на ден получават поне по 30 сигнала от фирми и граждани, предаде NOVA.

По-голямата част от анкетираните казват, че са пострадали от хакване на профила им в социалните мрежи или електронната им поща. Други посочват, че личните им данни са били източени, тъй като са ги попълнили в различни платформи. Не липсват и жертви с източени пари от банкова сметка или дебитна карта. Най-сериозните случаи обаче остават скрити, казват експертите, тъй като потърпевшите не споделят, че са измамени - от страх или от срам.

Преди дни Радослав Дундаков получава съобщение във Facebook от жена, представяща се за финансов анализатор в банка в Истанбул.

„Съобщение, че имам някакъв чичо в Турция на име Ален, със съвпадение в името - Дундаков, което е рядко срещано наистина. И, че този чичо бил починал, имал фабрика за злато, като наследявам от него 15 милиона долара”, разказва той.

Малко след като Радослав пише пост, за да предупреди за измамата, профилът на банкерката е изтрит. От други хора обаче разбира, че същата схема продължава от нови профили. Изискването, за да се получи наследството е да се преведе голяма сума за уреждане на документите.

От ГДБОП информирали Радослав, че работят по случая.

Това не е първата измама, на която той попада. Наскоро започва да му пише момиче от Африка, което твърдяло, че баща ѝ е министър в Судан и има 4 милиона долара, но станало преврат и сега били в бежански лагер. „Искаше ми 700 долара за адвокат, който да ѝ уреди документите, за да дойде в България”, разказва Дундаков.

"Романтичните" измами зачестяват, казват от ГДБОП.

Владимир Димитров, началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП, казва, че всеки месец при тях постъпват сигнали, последният е от възрастна жена, която се е свързала с американски военен във Facebook.

"Под предлог, че той и изпраща пратка, от жертвата се изисквало да плати такси, уж, защото от митниците задържали пакета. Жертвите си дават спестяванията, теглят кредити или искат от близки", обяснява той.

"Сменен айбан" - още една набираща скорост схема, насочена към фирми, от която на всеки няколко дни поне една българска компания сигнализира, че е измамена.

"За съжаление имаме компания, която е изпратила милиони евро", посочва Димитров.

"Българинът има много специфично отношение, когато тегли пари от банкомат винаги си крие пинкода, да не го види някой, но в същото време се чувстваме изключително спокойни да споделяме всякаква информация в интернет, включително и банковите си сметки", казва Евелина Славкова, социолог от "Тренд".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари