"Булгаргаз" поиска по-голям спад на цената на природния газ за февруари

0
Окончателната цена трябва да бъде утвърдена от КЕВР
Окончателната цена трябва да бъде утвърдена от КЕВР Снимка: БТА

Ново, актуализирано заявление в КЕВР за 17.64% спад на цена на природния газ за февруари, е внесъл "Булгаргаз" днес, 1 февруари.

Преди седмица газовата компания поиска 14% намаление на цената на синьото гориво от нивото ѝ през януари, припомни вестник Сега.

Не е ясно точно кое ръководство е актуализирало цената - от петък, 28 януари, бордът на директорите на "Булгаргаз" е сменен с решение на министъра на енергетиката, но назначените от него временни директори още не са вписани в Търговския регистър.

От прессъобщението на "Булгаргаз" става ясно, че новото предложение за февруарската цена на природния газ е вследствие на "включени последно заявени количества от клиенти и отчетни стойности на ценообразуващите компоненти към 31 януари 2022 г."

Предложената за утвърждаване пред КЕВР цена е 109.88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 56.18 EUR/MWh. Тя е по-ниска с 23.53 лв./MWh или със 17.64% спрямо действащата през януари 2022 г.

Булгаргаз“ полага всички усилия да продължи да предлага по-ниска цена на природния газ в сравнение с цените на европейските газови пазари и през следващите ценови периоди", заявиха от дружеството. Оттам посочват, че цените на европейските газови пазари за доставки през февруари 2022 г. надвишават 85 EUR/MWh.

Окончателното решение за намалението на цените през февруари трябва да бъде взето на закрито заседание този следобед, най-вероятно от намален състав на енергийния регулатор заради предложените и одобрени законови промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари