bTV изключва Любен Дилов-син от пиара на "България търси талант"

2
Журиращият ще води листата на ГЕРБ в Бургас
Журиращият ще води листата на ГЕРБ в Бургас Снимка: БГНЕС

Журиращият ще води листата на ГЕРБ в Бургас

Включването на Любен Дилов-син в предизборната надпревара принуди bTV да вземе спешни мерки, за да няма обвинения в партийна пропаганда. Политикът и водещ бе обявен вчера, вече официално, като водач на листата на управляващата ГЕРБ в Бургас. В същото време обаче той е в журито на състезанието "България търси талант" - едно от рейтинговите предавания на телевизията, което се излъчва всяка неделя.

Новият сезон на формата, стартирал още през 2010 г., се излъчва от 28 февруари, т. е. вчера - когато бе обявена и листата на ГЕРБ. Епизодите са записани много по-рано.

От телевизията обаче са решили да сведат до минимум "рекламата" на Дилов-син.

"Въпреки че не одобрява политическата ангажираност на лицата на развлекателните програми по време на тяхната изява в ефира на bTV, bTV Media Group не е в позиция да ограничава конституционното право за участие в демократични политически процеси", се казва в позиция на телевизията след запитване от Клуб Z.

Оттам допълват: "Във връзка с кандидатурата на Любен Дилов-син, bTV ще вземе всички мерки, за да гарантира, че "България търси талант" няма да съдържа политическа подкрепа или послания. Като политически кандидат, той също ще бъде изключен от бъдещите промоционални и PR активности, свързани с "България търси талант".

"Трябва да се има предвид и че епизодите с участието на г-н Дилов, които ще бъдат излъчени по време на предизборната кампания, са записани много преди да стане ясно неговото участие в предизборната кампания" - подчертават още.

Изборният кодекс не третира такива въпроси. Така например при всеки вид избори, водачи на листи и редови кандидати, които са част от управлението, решават по-скоро като морален акт ще излязат ли в отпуск по време на кампанията или не.

Такъв въпрос имаше и към министър-председателя Бойко Борисов преди ден - в контекста на "джипката", с която обикаля страната, за да рекламира най-вече строителните успехи на правителството си. Самият Борисов ще води две листи - в 25 МИР - София град и 16 МИР - Пловдив град.

От отговора му не стана ясно дали ще се оттегли. Посочи само, че "министър-председателят винаги е министър-председател, а държавата се управлява от правителството". А и да се оттегли - всичките му вицепремиери, с изключение на Марияна Николова, също се борят за депутатски места. Очаква се обаче и Николова да се включи в надпреварата - от името на коалицията между НФСБ и "Воля".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Разликата между ядосана жена и терорист е, че с терориста можеш поне да преговаряш...

Харесай Дунавмост във Фейсбук