Боян Чуков: България да не е страна-инвалид в ЕС?

0
Предновогодишна почерпка със захарен памук и газирана вода – дават ти нещо, но то не е кой знае какво
Предновогодишна почерпка със захарен памук и газирана вода – дават ти нещо, но то не е кой знае какво Снимка: Боян Чуков / Facebook

Предновогодишна почерпка със захарен памук и газирана вода – дават ти нещо, но то не е кой знае какво

"България да не би да е страна-инвалид в ЕС? С какво сме по-лоши от останалите държави? Останалите така ли ги приемаха – едното дотук, а след това ще изчакате за другото. На мен това ми прилича като предновогодишна почерпка със захарен памук, пуканки и газирана вода – дават ти нещо, но то не е кой знае какво".

Това коментира пред БНР международният анализатор Боян Чуков по повод потвърденото от премиера Николай Денков, че е постигнато принципно съгласие с Австрия за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство първоначално по въздух и вода. По-рано румънски медии обявиха, че това ще стане на 31 март, а през цялата нова година ще се водят преговори и за контрола по сухопътните граници, който да отпадне през 2025 година.

"Не съм убеден, че 2025 г. ще се случи това, което очакваме вече толкова години. Тук въпросът не е технологичен, а чисто политически. Трябва да си зададем въпроса – защо в крайна сметка големият препъникамък се оказа Австрия?", продължи коментара си Боян Чуков.

Според него обаче правителството ще отчете това като голям успех:

"В края на тази година то не може да се похвали с някакви изключителни, забележителни успехи, с които да оправдае присъствието си във властта през изминалия период".

Той посочи предимствата за бизнеса, а също и за обикновените граждани от влизането ни в Шенген. За обикновения българин ще е далеч по-приятно да пътува в Шенгенското пространство, отколкото на всяка граница да бъде спиран и да обяснява, че страната е в ЕС, но не в Шенген, добави анализаторът. И още:

"Проблемът е друг – че вече икономически и България, и Европа има страшно много проблеми и хората, които ще могат да се възползват от тази придобивка, стават все по-малко и по-малко. Този плюс ще бъде за относително много по-малко число наши сънародници. Една част от младите българи, които са в Западна Европа, постепенно започват да се връщат в България. Ние нямаме обратния поток от хора, който беше през изминалите 15-20 години".

В предаването "12+4" Боян Чуков отбеляза, че живеем в епоха, в която все по-често употребяваме израза "хибридна война". Китай в момента води война със САЩ във възможно всички фронтове, с изключение на въоръжения, даде пример той.

По думите му събитията в Украйна и тези в Ивицата Газа имат различни интерпретации. Те зависят от интересите на глобалните и регионални фактори, смята той. Според него все повече изборите през следващата година в САЩ ще оказват влияние върху отношението на Вашингтон към събитията в Украйна. Освен това, САЩ отдавна не са в тази финансова и военна форма, в която бяха преди 15-20 години, подчерта също анализаторът.

"Сега се оказва, че те нямат ресурс. Вече трябва да започнат да избират дали да се включат някъде или няма да могат", коментира той. По думите му военната помощ за Украйна е пряко свързана с тази за Израел. Неговата прогноза е, че през 2024 г. арабският свят ще бъде основен терен за противоборство.

За изборите в САЩ Чуков изрази съмнение, че Доналд Тръмп ще бъде допуснат до участие в изборите. Според него ако бъде допуснат, той няма как да не ги спечели.

В предстоящите президентски избори в Русия няма някаква страшна загадка и няма да има особена борба, коментира още международният анализатор. По думите му в момента Владимир Путин отделя голям ресурс за вътрешните битки.

"2023 г. ще се запомни преди всичко и най-вече с всеобхватното стратегическо партньорство между Китай и Руската федерация", категоричен бе Чуков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    1
    Щом
    Ментални и импотентни индивиди са начело на държавата, нормално е да е инвалидизирана и тя!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари