Борисовата пирамида или ще се срути, или ще стане диктатура

0
Борисов и интересите около него бавно и упорито изграждаха пирамида от власт и пари
Борисов и интересите около него бавно и упорито изграждаха пирамида от власт и пари

През последните години Борисов и интересите около него бавно и упорито изграждаха пирамида от власт и пари

Нейният основен проблем обаче е, че е обърната и затова изключително нестабилна. Силното клатене, което се вижда през последните месеци, идва от това, че нейната основа - БорисовПеевски и Доган, не може повече да удържа баланса на вълненията по останалите етажи. Те мислеха, че след като контролират изпълнителната, законодателната, съдебната, медийната власт и регулаторите, държат всичко и завинаги. Това, което развали сметките им, е, че в тях не влизат хората, пише Капитал.

В този момент на България ѝ предстои голямо отклонение на пътя ѝ. В едната посока е рухването на тази пирамида, в която контролът върху властта е концентриран в няколко души. В другата е превръщането на България в неодиктатура като на Путин в Русия, или на Ердоган в Турция.

Проблемът на пирамидата е, че в нея има постоянен дефицит. За да разширяват властта си, на Борисов и хората около него им трябват пари. Много добър пример за изграждането на първите етажи от пирамидата беше КТБ. Покупката на медии около Делян Пеевски беше финансирана от банката, в замяна държавата остави сериозна част от парите си при Цветан Василев. След това банката рекламираше в новозакупените медии и те си върнаха кредитите. Политическата власт имаше нужда от пари, за да разшири медийното си покритие. За да бъдат гарантирани парите за тези и други подобни покупки, трябваше повече политическа власт. За да става всичко това безнаказано, трябваше контрол върху съдебната система. Неговото постигане също имаше цена - тя е свързана с повече политическа и медийна власт и повече пари. За да има повече пари, трябва повече власт. За да има повече власт, трябват повече пари

Това бяха основните движения, които се разиграваха в държавата през последните десет години. Институция след институция, човек след човек държавата падаше в плен на коалицията от интереси около Борисов и Пеевски - няколко десетки човека, маскирани като политици или бизнесмени, в които се концентрираха и се концентрират все повече ресурси. Тази конструкция обаче не може да си позволи да спре.

За да оцелее пирамидата, трябва непрекъснато да расте. Тя трябва да контролира цялата власт и всички алтернативи, така че да се гарантира, че достъпът до всички парични потоци няма да спира. Ако някой друг започне да овладява парите - бюджетни и еврофондове, той ще може много лесно да прекупи и различните институции. Това е хипотеза за една от политическите загадки в момента - защо ГЕРБ и ДПС не искат предсрочни избори. С напредването на времето напрежението само ще се увеличава и подкрепата за ГЕРБ ще намалява, а избирателната активност ще се вдига, което е лошо за ДПС. Предсрочни избори означава три месеца намалени приходи, а запазването на неформалната власт в тази ситуация вероятно е свързано и с по-големи разходи.

Овладяването на публичните средства в един момент започна да става недостатъчно. Гладните очи на пирамидата се вторачиха в различни частни играчи. Започнаха арестите на олигарсите. Някои от тях служеха и просто за демонстрация с ясно послание - пирамидата вече ще взима не само от публичните, но и от частните пари.

Но в един момент - и този момент е сега, кражбите и злоупотребите с власт започват да стават много видими и това предизвиква масово възмущение. Хората просто повече не са съгласни с този модел. Ощетените от него стават прекалено много и прекалено силно засегнати.

Логичният край на процесите - ако те продължават в същата посока, е диктатура. Това означава овладяването на всички политически и икономически ресурси да се концентрира около един човек, който да задържа властта си със сила. Тези, които протестират по-силно, да бъдат бити и вкарвани в затвора.

Това не е някакъв измислен сценарий, а реална възможност. Авторитарните режими на Путин и Ердоган са достатъчен пример за това в какво може да се превърне България - всички партии са под контрол, демокрацията е само формална, противниците са в затвора или избити, напоследък отровени. Тук обаче това едва ли ще се случи.

В България липсва една от основните съставки на авторитарния режим - силен, умен и аморален човек. Борисов няма качествата (нито недостатъците) на диктатор. За такъв не може да се класира и Иван Гешев. Създаването на авторитарен режим, особено от нов тип, изисква интелектуален капацитет, екип от хора, ясна цел и много добра организация. Хората в основата на сегашната пирамида трудно могат да направят нещо подобно.

Затова по-вероятният път, по който може да тръгне България, е сегашната конструкция да рухне. Протестите в момента вършат огромна работа в тази посока, а останалото са автоголове от обърканите хора във властта. Срутването на пирамидата не означава и че след нея ще се възцарят "вечна обич, вечна правда над света". Лекуването на държавата не е процес, който се случва от само себе си. Сигурното е, че през следващите месеци трусовете ще бъдат изключително сериозни - пирамидата на Борисов ще пада.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари