Борисов за свлачищата: За съжаление такава е природата в България

1
Почти всяка сряда заделяме десетки милиони за свлачища, обясни премиерът
Почти всяка сряда заделяме десетки милиони за свлачища, обясни премиерът

"Почти всяка сряда заделяме десетки милиони за свлачища, срутища, ремонти по старите трасета. За съжаление такава е природата в България."

Това коментира премиерът Бойко Борисов, който в събота инспектира свлачището на пътя Своге-Ребърково край село Елисейна.

Премиерът обърна внимание на тежките условия, в които се работи. Той уточни, че през нощта не се работи. “Няма смисъл да се рискува човешки живот за ден разлика. Важно е бързо да се разчисти, но при спазване на всички мерки за безопасност“, добави той, пише Медиапул.

“Виждате каква е природата. Трябва се строи и да се оправя максимално бързо. Има обходен път. Надявам се до сряда да стане готов. Вече искам специално, особено за алпинистите, трябва да има по няколко инструктажа на ден. Много е опасно, всеки, който е добронамерен, може да види в какво състояние са скалите. Може да видят горе момчетата къде работят и в какви условия. Лесно се приказва“, каза Борисов.

Той посочи, че по трасето трябва да се чистят камъните между два и три пъти на ден.

"Единственият шанс да се предотврати такова нещо е да отрежем с 45 градуса наклон. Това са милиарди и по-лошото е, че след това ще тръгнат свлачищата. Трябват мрежи. Трябва да облечем, колкото може повече, скалите", коментира Борисов.

В понеделник най-вероятно министър Христо Терзийски ще свика междуведомствената комисия по бедствия и аварии, защото има подобно свлачище над Благоевград. "За него ще са необходими около 4-5 млн. Може би има и още 5-6 подобни належи. В сряда ще издадем постановление и веднага ще дадем на кметовете да работят. Може би над 10 млн. лв. ще отидат за ремонти и срутища. Трябват мрежи, чистене“, каза премиерът.

Премиерът съобщи още, че при пътя за Рилския манастир ще сложат тунелна шапка и така ще решат проблема със срутището, което е над 100 метра. Той заяви, че има няколко инвеститора за прохода “Петрохан“, като вече имат проект и се върви към публично частно партньорство, като възможността е за един тунел, който ще се изплати.

Регионалният министър Петя Аврамова коментира, че ще обезопасят и скатовете на 200 метра около срутището в Искърското дефиле, а вторият етап ще има дълбоко анкериране. Министърът допълни, че ще запълнят всички пукнати. Аврамова поясни, че активно се работи по ремонта на пътя за Ботевград.

Относно нерегламентираните сметища, премиерът заяви, че са се появили нови. По думите му колкото и да се чисти, ако сами не пазим, няма да кой да се сърдим. “Трябва да се пази. Всеки като си отнесе торбичка и я хвърли, после на кого се сърдим. Когато отидат българите в чужбина не хвърлят по този начин", поясни Борисов.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари