Борисов вече не може да управлява епидемията

4
Реално обаче с хаотичните си действия и пренебрегване на медицинската експертиза Борисов създаде усещане за политическо налучкване и некомпетентно управление на епидемията
Реално обаче с хаотичните си действия и пренебрегване на медицинската експертиза Борисов създаде усещане за политическо налучкване и некомпетентно управление на епидемията Снимка: БГНЕС

Зараза има, мерки няма, а опитите на премиера да оправдае бездействието си стават все по-озадачаващи

В сряда на заседанието на кабинета Борисов заяви, че е много разтревожен от развитието на епидемията, че други в Европа връщат ограниченията, а България била единствената държава, която счита, че коронавирус няма и пандемията е отминала. България никой не вярва, не мисли и не изпълнява мерките Всичко си е вече в ръцете на всеки един човек индивидуално", оплака се премиерът, който все повече и повече изглежда като безпомощен, външен наблюдател, отколкото като лидер, от когото зависи управлението на кризата, пише Капитал. 

Пред Борисов няма друга пречка за въвеждането на нужните мерки срещу епидемията освен една - растящата му нелегитимност. Наистина спазването им донякъде опира до лична отговорност, но епидемията е обществен проблем и понякога изисква и по-рестриктивни мерки като затварянето на стадионите и дискотеките. Независимо дали вярват във вируса, хората просто не могат да идат на мач или на парти, когато вратите са заключени. Формално премиерът може да наложи тези рестрикции.

Реално обаче с хаотичните си действия и пренебрегване на медицинската експертиза Борисов създаде усещане за политическо налучкване и некомпетентно управление на епидемията. От самото начало заповедите бяха издавани, а след това променяни и отменяни - понякога и по няколко пъти на ден. Съветите на щаба бяха пренебрегвани многократно. Взимането на нови мерки срещу растящите отново случаи се забави прекалено много. А когато бяха взети, те оцеляха едва два дни - дискотеките затвориха миналия петък и отвориха отново в неделя.

За бизнеса тази политика на иди ми-дойди ми носи още по-голяма несигурност и без изненада в сряда например браншовата организация на хотелиерите и ресторантьорите (БХРА) излезе с гневна декларация срещу правителството заради "хаоса, некомпетентността и некадърността" относно антикризисните мерки. Това се случва въпреки подаръка от 9% ДДС за бранша.

Всичко това в комбинация с избухналото масово недоволство към правителството и премиера поставя Борисов в парадоксалната позиция да има формалната власт за овладяване на кризата, но да не може да я използва, защото има все по-малко доверие към управлението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари