Борисов свиква спешна среща заради коронавируса

0
Привиква Екатерина Захариева, Кирил Ананиев и Младен Маринов
Привиква Екатерина Захариева, Кирил Ананиев и Младен Маринов Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе съвещание във връзка с мерките за ограничаване и разпространение на коронавируса в България.

На срещата ще присъстват вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде БГНЕС

Общият брой на заболелите от новия тип коронавирус в Китай достигна 11 791 души, а починалите са 259 души. След като Великобритания, Русия и Швеция вече потвърдиха първите случаи на коронавирус, заразата вече е пламнала във всеки контитент на Земята.

Днес се очаква да бъдат евакуирани нашите сънародници, които бяха блокирани в Ухан. Вероятно двама от тях ще пристигнат в България. Трима са пожелали да напуснат Китай, единият от тях обаче е с двойно гражданство и вероятно ще остане в Германия. "Предприели сме всички мерки с министерство на здравеопазването да бъде осигурен карантинен период", заяви външният министър Екатерина Захариева. Няма да се допуска контакт със странични лица, докато не премине този период. От Военномедицинска академия уверяват, че ситуацията с разпространението на вируса се следи непрекъснато и са разработени планове за реакция и действие. Свикан е Кризисен щаб, който включва и военномедицинско разузнаване.

Епидемията от коронавируса в Китай накара американското правителство да обяви извънредно положение в общественото здравеопазване. Освен това се въвеждат нови ограничения, като се забранява влизането в САЩ на чужди граждани, които може да представляват потенциална опасност, съобщиха световните агенции. Преди дни Италия също обяви извънредно положение заради заболяването.

Американските граждани, пътували до китайската провинция Хубей в последните две седмици, ще останат под задължителна 14-дневна карантина. Ограничени са още полетите от Китай до седем американски летища. Директорът на центровете за контрол и превенция на болестите е категоричен, че рискът за американците е нисък. Към момента в САЩ са потвърдени 6 случая на коронавирус, а 191 са под наблюдение.

Говорителят на Световната здравна организация Тарик Ясаревич заяви, че смъртността от китайския коронавирус не е висока. „Предварителните данни сочат, че смъртността е между 2 и 4%, което всъщност не е чак толкова високо ниво. Изключително притеснително обаче е, че много хора могат да изгубят живота си заради този вирус. Процентът на смъртност може и да падне, тъй като с разработването на по-добра диагностика, вероятно ще откриваме все повече и повече хора, които са преболедували или в момента боледуват почти без симптоми или с много леки симптоми“, каза Ясаревич пред БНР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари