Борисов пред L'Europeo: Аз най-много съм работил като премиер. То е като една професия и свикваш с нея

0
Летните протести са отрезвили бившия премиер
Летните протести са отрезвили бившия премиер Снимка: БГНЕС

Летните протести отрезвили експремиера, реформирал си мисленето

"За един момент бях слаб, защото не очаквах такава масирана атака. Този опит за преврат беше много добре организиран от олигарси и чужди служби и т.н. И, разбира се, от моята глупост – да допусна такива хора...

Но за мене това беше най-полезното време в цялата моя кариера. Толкова ме отрезви, толкова ми даде шанс да си направим реформата и в партията, и в хората, и в моето мислене, че... точно поговорката "Всяко зло за добро".

Думите са на бившия вече премиер Бойко Борисов и са за списание L'Europeo, цитирани от Клуб Z.

Датират от деня на изборите за 45-ото Народно събрание - 4 април, а кратко видео от разговора бе излъчено в сутрешния блок на Нова тв в рамките на рубрика с интервюта с бивши министър-председатели.

Кои чужди служби и кои олигарси точно визира Борисов, не става ясно. Става ясно само, че изказването му е във връзка с летните антиправителствени протести. Много добре съчетано, направено във всички оси“както той го определя.

"Ние нямаме жив герой, нямаме като история жив герой. На най-славните ни царе не знаем къде са гробовете. Симеон, Иван Асен II, на кой. Цар Самуил знаем къде е, но пак е без гроб. Така че много са си заминали нещастно. И с живота си са платили премиери, така че...", разсъждава още Борисов, министър-председател допреди един ден.

"Това е като една професия и свикваш с нея. Погледнато реално във всичките ми битности, аз най-много съм работил премиер, колкото и да звучи... Пет-шест години съм бил пожарникар, пет-шест години – кмет, пет-шест – главен секретар и над десет – премиер", прави равносметка.

Как се прави мнозинство? - пита се сам. И отговаря:

"Първият мандат се прави лесно, защото тогава имахме най-много депутати. Вторият и третият мандат, за разлика от това, което си мислите, аз с друга тактика подходих. Първо, аз нито имам търпението, нито нервите, прекрасно познавам опонентите, а преговорите за коалиционно правителство действително не са пазарлък, а са сложно нещо. Аз пускам жени, и сега така ще направя, живот и здраве, ако зависи от нас (до преговори за съставяне на правителство обаче този път така и не се стигна - бел. ред.). Първо, жените са по-търпеливи, по не агресират ситуацията, защото не се сбиват, не се псуват. Не казвам, че са по-леки преговорите, напротив, те по-умело ги водят, това искам да кажа. И казват: ние в нашата програма увеличение на данъците не можем да допуснем, намаление на доходите – не можем да допуснем, спиране на строителство на „Хемус“ и „Струма“ - не можем да допуснем. Сиреч четири-пет неща, от които не можем да се откажем. Вие можете ли да ги приемете?

А какво искали от ГЕРБ? - „Да не признавате Северна Македония, да не признавате Истанбулската конвенция, да не.... И тук възникват часове спорове".

"Сега модата е всеки да се готви за силна опозиция, силна, остра, а то острата е тъпа. Целта на този политически мач е да станеш шампион, да станеш първи. Да се класираш в евротурнирите и да можеш да управляваш", атакува опонентите си Борисов.

После разви познатата вече теза:

Те какво правят? Искаме да сме остра опозиция. Сиреч, хем да са си депутатчета, да си взимат заплатите, да се изока по един път на няколко дена – сряда, четвъртък – в петък вече са при избирателите и да чака другия вторник. Хем искат да са така, хем искат всеки ден някой да носи отговорност от 7 до 21 ч. за всяко паднало камъче на път да отива и да го събира, ако трябва с метлата.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари