Борисов обеща газ от Нова година по тръба, която тепърва ще се копае 4 месеца

0
Руската официална агенция ТАСС днес разпространи думите на премиера с допълнение, че интерконекторът е трябвало да е завършен през октомври, "но сега напълно готови са само 24 км"
Руската официална агенция ТАСС днес разпространи думите на премиера с допълнение, че интерконекторът е трябвало да е завършен през октомври, "но сега напълно готови са само 24 км"

"На 1 януари следващата година в България ще влезе азерски газ. Така ще постигнем пълна диверсификация на енергийните доставчици"

Това са думите на премиера Бойко Борисов на 15 ноември по време на поредната лична инспекция с министъра на енергетиката Теменужка Петкова на строителството на междусистемната газова връзка Гърция - България (IGB), пише Дневник.

А сега - преди да знаете какво смята инвестиционната компания - опитайте да пресметнете само по данните от съобщението на правителствената пресслужба колко реално е да се изпълнят думите на Борисов.

Трасето е дълго 182 км (150 км на българска територия). "До момента по проекта доставеното количество линейни тръби е 159 км. Заварените тръби са близо 72 км, а общо положените и засипаните по изграждащото се трасе са над 11 км", пише в официалното съобщение от днес.

Възможно ли е за 6 седмици, т.е. само за 45 календарни дни, да се доставят 20 км тръби, да се заварят 110 км, да се положат в изкопа и засипят общо 171 км тръби, цялата инфраструктура да се тества, да се пуснат под налягане пробни количества газ и на Нова година в България да влезе първото синьо гориво от Азербайджан?

При това не знаем как ще се направят тези заварки - по проект по 45 км от цялото трасе те трябва да са ръчни и по-голямата част е от гръцка страна в района на Маказа.

Руската официална агенция ТАСС днес разпространи думите на премиера с допълнение, че интерконекторът е трябвало да е завършен през октомври, "но сега напълно готови са само 24 км".

Да кажем, че Москва не харесва този газопровод до Стара Загора, защото е конкурентен и ще може да се захранва в бъдеще с втечнен газ от терминала в Александруполис. Освен това започналото на 22 май 2019 г строителство беше сериозно объркано от пандемията и няма как да се реализират обещанията му от преди година пред американския посланик Херо Мустафа да открие газопровода през септември 2020 г. Макар че посред втора вълна на заразата днес Борисов "подчерта, че по проекта се работи на пълни обороти" и "това, което трябваше да направим, сме го направили, така че да няма и ден забавяне на този изключително важен геостратегически проект."

Борисов обеща газ от Нова година по <strong class='keys'>тръба</strong>, за която тепърва ще се копае 4 месеца

Да видим какво казва специално създаденото за газопровода инвестиционно дружество "Ай СИ Джи Би" АД То е регистрирано България с акционери БЕХ (50%) и гръцкото IGI Poseidon (50%), а изпълнителят на строителните работи е гръцката компания AVAX.

На 30 октомври - само преди две седмици, инвестиционно дружество уведомява, че предлага "промяна в размера на площите, необходими за организиране на временните спомагателни площадки за реализиране на безизкопното преминаване под язовир Студен кладенец". Язовирът е на изток от Кърджали, до Стара Загора по права линия са стотина километра, а от Родопите на относително равен терен се излиза малко преди Хасково.

Вероятно това е само един от седемте участъка, по които се работи синхронно, но в предложението (от него остава впечатление, че същинската работа още не е започнала) ясно е посочено следното:

"Управляемото хоризонтално сондиране (УХС) е дейност, която се извършва в режим 24 часа на денонощие. Като времеви диапазон за цялостното изпълнение на работите по УХС са необходими 117 дни или приблизително 4 месеца за изпълнение на безизкопното преминаване под язовир Студен кладенец."

Четири месеца за прокарването на тръбата под язовира - при непрекъснат режим на работа в планината посред зима - означават завършване на участъка най-рано в началото на март 2021 г. Всъщност, през септември се водеха преговори с екоминистерството в София прокопаването да започне през февруари 2021 г., т.е. автоматично срокът за приключването му става юни 2021 г.

От Азербайджан, който има най-голям интерес от газовата връзка и новинарските агенции там често-често пишат за нея, на 11 ноември бе цитирана "Ай СИ Джи Би" да обяснява, че до 29 септември гръцкият доставчик на тръби е произвел 150 км, от които са доставени 140 км, а последните 28.6 км е планирано да бъдат доставени до 30 ноември. "Очакваме доставките по последния пети етап [от договореното] да започнат до няколко дни", заявяват от компанията пред агенция "Тренд".

Днешните думи на премиера Борисов за азербайджански газ от 1 януари драстично се разминават с казаното от изпълнителния директор на "Ай СИ Джи Би" пред "Капитал" на 29 септември. Тогава Теодора Георгиева обяснява:

"Подписаният през октомври 2019 г. договор с изпълнителя "Авакс" е със срок 18 месеца, така че краят на 2020 г. беше по-скоро цел за ускоряване, а не договорен срок за завършването на проекта. Срокът по договор с изпълнителя е април 2021 г. По-скоро имаше желание нещата да се случат по-рано заради договора за доставка на азерски газ от началото на следващата година, който трябва да минава именно през интерконектора с Гърция."

Георгиева споменава сред "ключови моменти, които се бавят" поръчките на оборудване - газоизмервателни станции, кранови възли, диспечерски център и др. "Тепърва съгласуваме работните им проекти, а след това ще чакаме и одобрение от партньорите от "Булгартрансгаз", ТАП и DESFA."

Броени дни преди интервюто говорителка на "Ай Си Джи Би" говори за Стъюрт Елиът от изданието Platts European Gas Daily (част от групата S&P). Тя съобщава, че интерконекторът не може да бъде завършен преди втората половина на 2021 г. заради ограниченията от пандемията и добавя, че гръцкият изпълнител AVAX е поискал удължаване срока на договора, който изтича през април 2021 г. "В момента акционерите в "Ай Си Джи Би" не са одобрили това искане и очакват актуална информация за графика на изпълнение на проекта", казва тя.

Интерконекторът на първо място е предназначен да доставя газ от Трансадриатическия тръбопровод (ТАР), част от Южния газов коридор в тази част на Европа. Днес Ибрахим Ахмадов, зам.-говорителят на азерската петролна компания SOCAR, каза за агенция "Тренд", че газът за директни доставки от Каспийско море до Европа ще потече "в следващите няколко месеца".

Пред "Капитал" Теодора Георгиево поясни, че "на първо място, ние имаме договори с доставчиците, които са резервирали капацитет и очакват да го получат. Също така проектът има одобрен бизнес модел, който обаче няма да се случи при едно забавяне, тъй като оперативните разходи ще вървят, а няма да има приходи. Пропуснатите ползи могат да се измерят и с това, че колкото по-рано тръбата влезе в експлоатация, толкова по-голям шанс има да се запълни целият ѝ капацитет."

Когато Борисов казва днес "на 1 януари следващата година в България ще влезе азорски газ", той явно има предвид началото на действие на договор с Баку. Азерски газ на 1 януари по IGB няма да има.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари