Борисов към българите в чужбина: Оправяйте се с Валери

0
Премиерът подкрепял недоволните, но по-важна му била подкрепата на ПФ, за да не падне кабинетът
Премиерът подкрепял недоволните, но по-важна му била подкрепата на ПФ, за да не падне кабинетът

От "премиерът Борисов застана зад исканията на българите в чужбина за връщане на старите изборни правила" до "имиджова среща, за да ни пусне по пързалката".

Такива са впечатленията на присъствали на разговор между българи, живеещи зад граница и министър-председателя Бойко Борисов, организиран от омбудсмана Мая Манолова в четвъртък по повод ограниченията в Изборния кодекс за гласуването в чужбина.

Според повечето източници срещата е приключила с един ясен резултат - Бойко Борисов изглежда диалогичен и държавнически загрижен в сравнение с коалиционния си партньор Валери Симеонов (съпредседател на ПФ), който безцеремонно нахока недоволните от закона избиратели.

Българи, живеещи във Великобритания, Франция и Австралия, бяха доведени при премиера в Министерския съвет от омбудсмана Мая Манолова, която е убедена, че техните изборни права са нарушени. На самата среща са присъствали шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов и министърът на външните работи Даниел Митов.

Борисов е изпълнил познатия репертоар: обяснил сложната политическа ситуация; предупредил, че едни предсрочни избори заплашват стабилността; обвинил е ДСБ за оттеглената подкрепа от управлението и е декларирал, че харесва старите изборни правила и опциите, които те дават за гласуване в чужбина. В крайна сметка той е пратил българите живеещи в чужбина, да се "разберат" с лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Хем подкрепа, хем "оправяйте се със Симеонов"

"Господин премиерът заяви категорично, че напълно споделя нашето виждане за необходимост от това българските граждани извън страната да имат равни избирателни права с тези в страната. Той подкрепя тези наши искания и се ангажира темата да не бъде приключена, напротив", сподели Стефан Манов, който живее във Франция и е член на обществения съвет към ЦИК, пред БНР.

Никола Пенев, живеещ в Лондон, обаче е останал с по-различни впечатления. "Премиерът декларира, че подкрепя исканията ни, но предложението му е да стигнем до разбирателство със Симеонов. От думите на министър-председателя се разбра, че ако изборните ни права бутнат правителството, опасността от хаос в държавата е прекалено голяма", коментира той пред Mediapool.

Мая Манолова: Остава и Патриотичният фронт да каже "да"

По думите на Мая Манолова, която пое ролята на посредник в този спор, Борисов е проявил разбиране към исканията на сънародниците в чужбина: "Имаше пълно разбиране от страна на лидера на ПП ГЕРБ, за това, че исканията на българите в чужбина са справедливи. Но тъй като решенията в парламента се случват в сложна коалиция поехме ангажимент да направим същата среща с г-н Валери Симеонов, като лидер на ПФ и ако се наложи колкото ще срещи трябва с други партии, които подкрепят този кабинет."

Манолова, която като депутат от БСП бе архитект на предишния Изборен кодекс, обясни, че правно - технически и законодателно възможностите в момента са две: да има президентско вето, след което текстовете да бъдат поправени, или да има законодателно предложение от партиите от управляващото мнозинство за промени на текстове, които ограничават правата на българите в чужбина. "Независимо кой от двата варианта бъде използван, ключът към благополучното разрешаване на този казус е във волята на партиите, които подкрепят правителството и които представляват управляващото мнозинство. ГЕРБ са "за", остава Патриотичният фронт да каже "да", заяви омбудсманът.

Не е ясно какъв диалог може да има между живеещите в чужбина българи и Валери Симеонов, след като той ги нарече "безродници" и неглижира недоволството им с думите "не ни се мотайте в краката". В отговор на възмущението по повод на поведението му, лидерът на НФСБ разкри "активно мероприятие" на президента Плевнелиев, който си подготвял вето над изборния закон, подпомаган от "Протестна мрежа" и кръга "Капитал".

Щрихи от срещата: внимавайте да не разклатите стабилността и Кънев е виновен

Присъствали на разговора разказаха, че Бойко Борисов е положил всички усилия да убеди българите зад граница, че "няма никаква причина те да бъдат негови неприятели."

Той повторил тезата си, че ГЕРБ няма никаква вина за така приетия Изборен кодекс, тъй като това били искания на Патриотичния фронт. За тях обаче изведнъж се оказал виновен лидерът на ДСБ Радан Кънев, който заедно с партията си минал опозиция на правителството и оставил Борисов да разчита на националистите.

Премиерът дал да се разбере, че бил изнудван от ПФ, че ако не бъдат приети текстовете за гласуването в чужбина, е възможно дори да падне кабинетът, след което страната да се дестабилизира и да се стигне до "гръцки сценарий". А по думите му такъв сценарий означава – преди избори, във време на безвластие, страната да се напълни с бежанци.

Затова, ако не бъдели променени изборните правила и ПФ не отстъпят, външният министър Даниел Митов бил натоварен да мисли как да "лавира между текстовете", така че да улесни гласуването зад граница. Премиерът дори предложил създаването на "мобилни консулства", в градовете, където такива липсват, но впоследствие разбрал, че това няма как да се случи.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари