Борислав Сарафов затри Барселонагейт

0
За пореден път Борисов “сам си избра” нов главен прокурор
За пореден път Борисов “сам си избра” нов главен прокурор

За пореден път Борисов “сам си избра” нов главен прокурор

Софийската апелативна прокуратура отвежда наблюдаващия прокурор по Барселонагейт. Проверяващият казуса прокурор Людмил Коюмджиев не намира в кориците на делото данни за функционирането на организирана престъпна група за финансови престъпления, пише BIRD.bg.

Делото Барселонагейт е иззето от наблюдаващия, поне до момента, прокурор Стефан Христов. Със свое постановление от 24.07.2023 г. прокурорът от апелативна прокуратура София Людмил Коюмджиев отвежда от разглеждането и решаването на прокурорска преписка с номер 16617/2022 г. по описа на Софийска градска прокуратура по досъдебно производство с номер 116/2022 г. по описа на Национална следствена служба/НСлС/ прокурора Стефан Христов от Софийска градска прокуратура.

Факсимиле на постановлението е приложено по-долу, в края на текста.

На 18.07.2023 г. в Апелативна прокуратура – София е получено писмо от ВКП със заверено копие от доклада относно досъдебното производство под номер 116/2022 г. по описа на НСлС, по който са направени конкретни констатации и препоръки. Проверката установява пропуски по ритмичността, срочността и спазването на процесуалните срокове в хода на разследването по досъдебното производство, поради което е разпоредено осъществяване на служебен контрол от горестоящата прокуратура, в случая САС, върху надзора по преписката. От ВКП установяват, че след 15.05.2023 г. по преписката започва работа с изключително висок интензитет на процесуално следствените действия. Преди това обаче на вещите лица, по назначената на 19.07.2021 година, финансово-счетоводна експертиза дълго не е била предоставяна събраната по делото данъчна, банкова и осигурителна информация. Има забавяне в изготвяне на исканията за разкриване на банкова тайна и при възлагане на преводи на част от изпълнените Европейски заповеди за разследване. В периода от 30.03 до 15.05.2023 година, процесуално следствените действия не са извършвани, но след тази дата, са извършени множество действия по разследването с изключително висок интензитет.

Освен, че споделя тезата за неритмичността на разследването, прокурорът Людмил Коюмджиев, че е налице въздействие свързано със засилено обществено внимание върху процесния случай свързан с екс-премиера Бойко Борисов. Обвинителят от апелативната прокуратура отчита и, че промяна в ръководството на прокуратурата вероятно е оказало въздействие върху наблюдаващия прокурор Стефан Христов. Според Коюмджиев именно свалянето на Гешев го е мотивирало да предприеме и то лично, извършване на множество належащи, но неосъществени до тогава действия по разследването и то с изключително висок интензитет, което може да бъде прието като обстоятелство водещо да съмнение за предубеденост от изхода на делото. Людмил Коюмджиев приема, че до този етап не са събрани достатъчно доказателства за наличието на организирана престъпна група, осъществила финансови престъпления, като пране на пари например.

Поради опасенията, че наблюдаващия до момента прокурор Стефан Христов е предубеден и не работи ритмично, Коюмджиев го отвежда. Междувременно със заповед под номер РД-04-551 административният ръководител на СГП Илияна Кирилова променя методиката и редът за разпределение на дела и преписките в СГП, така че с голяма доза вероятност делото Барселонагейт ще се падне на някой от заместниците на административния ръководител. Където му е мястото, след като за пореден път Борисов “сам си избра” нов главен прокурор.

Самият “надзорен” прокурор Коюмджиев е силно неслучаен, сочен за един от доверените хора на Сотир Цацаров, той често “влиза в употреба” през неговия мандат. Кюмюрджиев води редица гръмки досъдебни производства, носещи усещане за поръчка, които обаче шумно гръмват в съда – и така всеки път. Например, той наблюдаваше делото за “боклуците на Бобокови”, което последно беше прекратено от САС и върнато на прокуратурата поради негоден обвинителен акт. Идентична съдба имаше и делото срещу “борсовите брокери” (т.е. измамници) от “Глобал Маркетс” – като след прекратяването му от СГС прокуратурата дори не си направи труда да протестира пред САС. В превод на разговорен език: съгласни сме – работили сме мърляво, непоправимо мърляво. И за десерт, ще припомним и opus magnus на Коюмджиев – делото му за подкуп срещу съдия Николай Стефанов от Русе, по което съдията не само бе оправдан, но и след това осъди прокуратурата (т.е. нас данъкоплатците) на обезщетение от 150 хиляди лева плюс лихвите. Не, не се ебаваме – както казва бащицата Доган.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Симптоми при влюбване - ускорен пулс, зачервяване, подкосяване на краката...
Същите са и при ухапване от отровна змия.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари