Борислав Сарафов разпореди проверка на висящи дела срещу магистрати, министри и депутати

0
Проверката ще обхване дела за престъпления против Републиката
Проверката ще обхване дела за престъпления против Републиката Снимка: БГНЕС

Проверката ще обхване дела за престъпления против Републиката

Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов разпореди да се извърши проверка на действията по разследване на неприключени и спрени досъдебни производства за престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет и от членове на Министерския съвет. Проверката ще обхване и дела за престъпления по глава Първа от особената част на Наказателния кодекс - престъпленията против Републиката, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Екип от осем прокурори от Върховната касационна прокуратура ще установява спазен ли е принципът за случаен подбор за разпределение на делата, каква е срочността и ритмичността на разследванията, действали ли са своевременно наблюдаващите прокурори при упражняване на своите правомощия по ръководство и надзор по досъдебните производства, взетите по отношение на обвиняемите лица мерки за процесуална принуда и др.

Ще бъдат проверявани две групи дела - неприключените досъдебни производства и спрените досъдебни производства. Това налага да се проверят основанията за спиране на делата и периода на спиране.

Докладът от проверката следва да бъде представен в срок до 07.08.2023 г. Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на Мария Павлова, заместник на главния прокурор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари