Борис Ячев: Кметове и висши държавни служители са разследвани за корупция през 2019

1
450 проверки по линия на борба с корупцията са извършени, докладва председателят на парламентарната антикорупционна комисия
450 проверки по линия на борба с корупцията са извършени, докладва председателят на парламентарната антикорупционна комисия Снимка: БГНЕС

Кметове и висши държавни служители са разследвани за корупционни действия при девет специализирани операции на КПКОНПИ и Специализираната прокуратура през 2019 г. Има повдигнати обвинения“.

Това съобщи председателят на парламентарната антикорупционна комисия Борис Ячев, цитирайки доклада за работата на КПКОНПИ, приет от Народното събрание днес, съобщиха от пресцентъра на НФСБ.

Разследван и с повдигнато обвинение за длъжностно престъпление е кметът на Червен бряг. Става дума за прекратяване на обществена поръчка „Доставка на топъл хляб“ за социално слаби лица, като по този начин са облагодетелствани две, свързани с кмета дружества.

Повдигнато е обвинение на кмета на Чупрене, област Видин и негови приближени заради продажби на общински земи на дружества, свързани с властимащите.

Разследвани и с обвинения са кметът на Божурище, и членове на екипа му, за престъпления по служба. Случаят касае продажба на общински земи за 160 хил. лв. при реална стойност близо 8 млн. лв. на дружества, свързани с роднини на кмета.

Кметът на район „Северен“ в Пловдив е обвинен в търговия с влияние след разследване за поискан подкуп за издаване на разрешение за строеж.

Кметът на Костенец е разследван за това, че е предложил да даде подкуп на общински съветник, за да подкрепи решение, свързано с обществена поръчка на Държавен фонд „Земеделие“. Срещу него има и втора проверка за това, че е присвоил пари.

КПКОНПИ е започнала разследване през 2019 г. и в самия Държавен фонд „Земеделие“ за отпускане на средства по европейски програми.

В Несебър е проведено разследване за организирана престъпна група, купуване на гласове и нарушаване политическите права на гражданите, в резултата на което са повдигнати обвинения срещу кандидати за кмет и общински съветници.

КПКОНПИ и Специализираната прокуратура са разследвали началника на митническото бюро в Севлиево за това, че е взимал „такса спокойствие“ от местна фирма срещу обещанието да не се извършват митнически проверки. Повдигнато е обвинение.

Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобитото имущество е приела 222 решения за внасяне на искове в съдилищата в размер на близо 850 млн. лв. за миналата година, съобщи още Борис Ячев

По линия на противодействие на корупцията 450 от направените проверки са приключили с резултати и са внесени в Прокуратурата.

През миналата година са подадени 166 сигнала за конфликт на интереси – при 14 от тях е установен такъв, стана ясно от доклада за работата на КПКОНПИ, приет от Народното събрание днес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Любов е, когато около теб има сто жени, а ти мислиш само за пет, шест...

Харесай Дунавмост във Фейсбук