Болно момиче успя да обедини цял град

2
Михаела страда от тежко онкологично заболяване
Михаела страда от тежко онкологично заболяване

Доброволците са се записали в Регистъра, даряват стволови клетки

Тежко болно момиче успя да обедини цял град. 23-годишната Михаела от Перник страда от тежко онкологично заболяване.

В опит да ѝ помогнат, само за дни десетки познати и непознати поискаха да станат донори на стволови клетки, за да я спасят. Това донорство у нас се оказва почти неосъществимо, именно заради малкия брой доброволци, предава NOVA.

В момента в Регистъра има 2500 българи, които желаят да станат донори на стволови клетки. Броят им е толкова малък, че на практика през последната година няма нито един българин, който да се е лекувал със стволови клетки тук, в страната. За сравнение – доброволците в Германия надвишават 10 милиона.

Михаела Иванова е от онези хора, които след като видите, трудно ще подминете, без да се усмихнете. В квартала й я познават като добра и състрадателна, а в училище е сред първите – само няколко месеца я делят и от дипломирането й в германски университет, където учи роботика:

„Много е добра! Би помогнала на всеки в нужда. Обича живота, обича хората”, казва Стефани Вълкова, братовчедка на Михаела.

Безгрижните дни свършили – на 31-ви декември, когато чули тежката диагноза левкемия. От тогава вместо в аулата, дните на момичето минават в болница:

„Болестта ми се оказа много прогресивна и нямам шанс да се излекувам без трансплантация на стволови клетки, споделя Михаела.

Обаче трансплантацията не се случва, а вместо това следва поредният тежък шамар за семейството – от всички 39 милиона донора по света, включително брат й и родителите й, нито един не е съвместим с Михаела. И все пак - вместо да се откажат, близките й започват кампания, за да стигне историята й до повече хора. Призивът бързо е чут - десетки близки, дори и непознати, са готови да помогнат, като дарят стволови клетки:

„Прекрасни хора! Всички сме тъжни за случая! И аз казвам – на 74 години съм – ако мога да помогна, веднага пеш ще тръгна за Германия”, казва Ангел Анев, съсед.

Съседът на Михаела обаче не може да помогне, дори да има желание да го направи. Горната възраст да се стане донор е 50 години, а кандидатът трябва да е в перфектно здраве:

„Предпочитат се млади хора, между 18 и 35 години…и се предпочитат мъже. Тъй като се оказва, че много по-малко са усложненията, когато донорството се взима от мъж”, обясни проф. д-р Елисавета Наумова, нач. Клиника по имунология в УМБАЛ „Александровска”.

Към момента нито един от желаещите да помогне на Михаела не е съвместим с нея. Близките й обаче са решили и в тази ситуация да останат в Регистъра, за да помогнат на други:

„Осъзнахме, че дори някой друг човек да се обади, ние няма да можем да откажем, защото това е нещо прекрасно, което можем да направим за някое дете”, казва Михаела Иванова, приятелка на Михаела.

Междувременно Михаела продължава да чака своя доброволец, който ще се откаже съвместим и ще успее да я върне към живота. За да има реални донорски ситуации с български донори пък, доброволците трябва да са над 15 хиляди. Самата процедура не е болезнена и наподобява кръводаряването, поясняват медиците.

След активната кампания за Михаела, само за седмица 35 души вече са изявили желание да се запишат в Регистъра и да станат донори на стволови клетки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари